Kung i Sverige och Norge 1844-1857. Blev 60 år.
Oscar I Joseph François Bernadotte 1799-1859, oljemålning av Joseph Stieler 1823.
Copyright: Engstrand 2007.
1799-07-04 Frankrike, Paris, rue Cisalpine 291. [1]
Gatan i Paris heter numera rue de Monceau.
1859-07-08 Stockholm, Stockholms slott. [2]
1859-08-08 Stockholm, Riddarholmskyrkan. [3]
1823-05-22 Tyskland, München, Leuchtenbergska palatset. [4]
Som ombud vid den katolska vigseln fungerade Joséphines morbror Carl av Bayern. Brudparet vigdes sedan även i Stockhom den 19 juni.
1823-06-19 Stockholm, Stockholms Storkyrka. [4]
Oscar I Joseph François Oscar 1799-1859, ende son till Karl XIV Johan. Napoléons bror, Joseph, var gudfar till barnet, vars namn var taget från det skotska eposet Ossians sånger.
Han var född i Paris och namngiven på förslag av Napoleon. Karl XIV Johans son Oscar I var inte kung så länge, men under en period när Sverige gjorde enorma framsteg. Redan som kronprins väckte han förslaget om obligatorisk folkskola, och argumenterade för human fångvård med mera. Mera konservativ mot slutet av livet.
Oscar föddes den 4 juli 1799 i Paris, som son till Jean Baptiste Bernadotte och Désirée Clary. Som 11-åring kom han till Sverige tillsammans med fadern.
Han fann sig snabbt tillrätta i sitt nya hemland. I kontrast till sin reaktionäre far drogs kronprins Oscar med i tidens liberala strömningar. Driven av ett socialt patos engagerade han sig i frågan om en allmän folkskola och pläderade för en humanare strafflagstiftning. 1841 utgavs boken“Om straff och straffanstalter”, som uppmärksammades och översattes till flera språk.
Redan som barn förlovades han med sin kusin Zenaïde Bonaparte, dotter till Joseph Bonaparte och Julie Clary, men när parterna blev vuxna tedde sig den tänkta förbindelsen vara mindre välbetänkt och förlovningen upphävdes. Förutom att vara av Napoleons släkt var flickan också katolik, vilket kung Karl XIV Johan anförde som ytterligare ett hinder.
Den 22 maj 1823 gifte sig Oscar med Josefina av Leuchtenberg ((Joséphine de Beauharnais) genom ombud i München. Tillsammans fick de barnen Karl (XV), Gustaf, Oscar (II), August och Eugenie.
Då Oscars far 1810 blev vald till svensk tronföljare blev Oscar arvfurste, hertig av Södermanland. Senare blev han också norsk arvfurste. Den 8 mars 1844 blev han svensk och norsk kung och kröntes i Stockholm samma år.
Oscar lärde sig snabbt att tala svenska och han hade fått en grundlig uppfostran. Oscar hade på 1830-talet en liberal inställning som fick honom på kant gentemot sin far, Karl XIV Johan. Han visade som kronprins liberala och humanitära sympatier (skriften Om straff och straffanstalter, 1840). Efter faderns reaktionära styre hälsades därför hans trontillträde med stora förväntningar. Oscar genomdrev också vissa reformer, men flera av dem, bl.a. skråväsendets avskaffande 1846, drabbade städernas småfolk. Ett stigande missnöje parades med krav på en representationsreform och kulminerade under februarirevolutionen 1848. Oscar splittrade dock oppositionen, och på "reformbanketterna" i mars hurrade storborgarna för kungen, medan demonstrerande gesäller och arbetare besköts och sablades ner på gatorna. Oscars politik blev därefter uttalat konservativ.
Utrikespolitiskt stödde Oscar Danmark under slesvig-holsteinska krisen 1848, i samråd med Ryssland och med folkopinionen bakom sig. Men därefter bröt han med faderns proryska politik, och inför Krimkriget verkade han för ett svensk-brittiskt samarbete. Hans manövrer ledde till att västmakterna gav Sverige garantier (se novembertraktaten). Vinsten med det hela blev fördraget om Ålands demilitarisering. Till norrmännen hade Oscar ett gott förhållande. Han var den siste svenske kung som regerade personligen.
Från och med 25 september 1857 leddes regeringen av kronprins Karl (XV) och sommaren 1859 dog Oscar efter lång tids sjukdom av en hjärntumör. Oscar ligger begravd i Riddarholmskyrkan.
Oscars I valspråk: Rätt och sanning.
Kungssången i Sverige är ursprungligen en hyllning till Oscar I och hans familj:
"Var honom trofast och hans ätt,
gör kronan på hans hjässa lätt
och all din tro på honom sätt"
Egentligen heter dikten "Hymn" och skrevs av Carl Vilhelm August Strandberg till Oscar I:s trontillträde 1844. Musiken skapades av Otto Lindblad, den dåtida berömde körledaren för Lunds studentsångarförening.