Ur den tidiga medeltidens mörker högst upp på Småländska höglandet stiger de fram, bröderna Håkan och Torsten Vigolfsson. Om deras fader Vigolf är intet bekant. Eftersom Torsten, som enligt Hans Gillingstam bör vara släkten Oxenstiernas första kända förfader, bebodde gården Wigholfstorp 1292, ligger det nära till hands att anta att Wigholfstorp skapades av antingen fadern eller farfars far (en vanlig medeltida namngivningsprincip var att farfaderns förnamn gavs till sonsonen, om farfadern var död). -torp är den vanligaste bebyggelsenamnsefterleden med den medeltida innebörden 'nybygge, utflyttargård'. En omfattande kolonisation ägde rum under den äldre medeltiden, ofta genom frigivna trälar i takt med att träleriet efterhand blev oekonomiskt under 1200-talet . Förleden till -torpnamnen är oftast är ett personnamn, vilket innebär att torpet säkerligen i de flesta fall är namngivet efter grundaren.
Det nuvarande Villstorp är en typisk småländsk utmarksgård, belägen på 310 m.ö.h. cirka 6 km SSV Forserum i Nässjö kommun, omgiven av små mer eller mindre igenväxta åkerlyckor som brutits fram ur den stenbundna marken tack vare många generationers strävsamma slit. Villstorp omnämnes endast 1292 under medeltiden, därnäst 1554 som "Wigellstorp" och 1559 som "Wielstorp" och har alltid varit en utmarksgård.
Hans Gillingstam förmodar att Vigolf, eller hans högst antagne farfar med samma namn, kan vara en
frigiven träl, det ålderdomliga namnskicket och Villstorps obetydlighet tyder på detta. Mot denna
förmodan talar det snabba avancemanget genom samhällsskikten av Torstens söner och hans ende kände sonson Bengt Nilsson. Liljeholm har bland annat därför avvikande åsikt om vem som var Torstensönernas fader, tänkbara möjligheter är någon okänd Torsten ur den äldre Oxenstierna-ätten (hur förklara giftermålet med Lucia Mathiasdotter?) eller kanske den Torsten Simonsson (tre varghuvuden, prästen Håkan Torstenssons andliga sigill visar ett oxhuvud nere till vänster och tre otydliga figurer till höger som kan vara antingen Torsten Vigolfssons eller Torsten Simonssons vapenbild i stark förminskning), som har beseglat brev tillsammans med Nils Torstensson 1335.
Källor: Oxenstiernas släktkrönika och Gunnar Wetterberg - Kanslern Axel Oxenstierna