Personakt Antavla

Håkan Vigolfsson

Kanik i Linköping, prost i Njudung.

Far:Vigolf

Född:efter 1295. [1]
Död:

Noteringar

Håkan (död tidigast 1295) var kanik i Linköping och prost i Njudung, ett av de ursprungliga "smålanden".
(Källa: Gunnar Wetterberg - Kanslern Axel Oxenstierna).

Håkan Vigolfsson (?) omnämnes första gången 1283 i biskop Henrik av Linköpings testamente. 1288-
1295 är han kanik i Linköping. 1291 var han en av de tre kaniker som fick välja ny Linköpingsbiskop, efter Birger jarls yngre son Bengt (1254-1291).

1292 är han närvarande då hans förmodade broder Torsten bytte till sig Fallnafors. 1295 utfärdar han sitt testamente i Fallnafors, där han benämner sig prost i Njudung. Bland annat ger han bort Stavsjö och Brunseryd till Linköpings biskopsbord respektive domkyrkans byggnadsfond. Dessutom får en icke namngiven broder vapen och en häst. Vapnen och några böcker har de ägt tillsammans. Kan detta vara första belägget för privatägda böcker i Sverige ?

Håkan betalar också i anledning av ett korstågslöfte trettio pund sterling, av vilka penningar han lånat
hälften av sin broder. Brodern får i ersättning för dessa femton pund sterling del av en ärvd egendom 'de curia mea Fallandafors', vilket innebär att släkten har i Fallnafors haft annan jord än den som Torsten Vigolfsson bytte till sig 1292.

Håkans samhällsställning var alltså en helt annan än vad som har antagits för Torsten Vigolfsson. Var de verkligen bröder, kan Torstens barns snabba sociala avancemang delvis förklaras genom släktskapet med kaniken Håkan. En relativt sannolik hypotes är att Torsten och Håkan var halvbröder på mödernet, dvs att Vigolf gifte sig med en relativt sett förmögen änka som blivit mor till Håkan i ett tidigare gifte. Den sannolikt stora åldersskillnaden mellan Håkan och Torsten tyder också på att de troligen ej var helbröder,

Håkan dog säkerligen före år 1300 medan Torstens barn troligen ej var födda före år 1300. Den enklaste förklaringen till Håkans ärvda egendom i Fallnafors är att den ärvts från modern och att Torsten utökar släktens ställning i Fallnafors genom att byta bort det fäderneärvda Wigholfstorp mot Fallnafors.
Källa: Oxenstiernas släktkrönika


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
>1295 Födelse efter 1295 [1]
>1319 Brodern Torsten Vigolfsson dör efter 1319 [1]

Källor

[1]Gunnar Wetterberg - Kanslern Axel Oxenstierna