Blev högst 40 år.
1519. [1]
1559. [2]
1539. [1]
Milanohovet var under modern Bona Sforza barndom inte bara ett av Italiens främsta renässanshov, utan också platsen för intriger, maktkamp och ett och annat giftmord. Eftersom Bonas far var sjuklig och dog (möjligen giftmördad) vid tiden för hennes födelse uppfostrades Bona av farbrodern, den kände renässansfursten Lodovico Moro.
Därmed kom Bonas dotter Katarina att tillsammans med sin bror Sigismund August och tre systrar Isabella, Sofia och Anna att växa upp i en italiensk-polsk renässansmiljö.
Jan Zápolya gifte sig sedan med Hedwigs halvsyster, Isabella. Isabella var Bona Sforzas förstfödda och mest älskade dotter, hon föddes exakt nio månader efter föräldrarnas bröllopsnatt.
Drottningen såg personligen till att dottern och sonen Sigismund August fick bästa möjliga utbildning. Hon bjöd till Wawel – Europas förnämsta lärare – berömda humanister och lärda män, allt för att hennes barn skulle uppfostras i en sann renässansanda. Isabella lärde sig att tala flytande polska, italienska, latin och tyska. Hon läste dikter av Vergilius och Petrarca, men även av Augustinus. Hon kunde dansa och brodera.
Isabella var vacker och intelligent som sin mor och enligt den italienske biskopen Giovio, som då vistades i Kraków, förenade hon en italienskas charm med en polskas skönhet. Hon måste ha varit lite av en pojkflicka eftersom hennes mor en gång sa, att det var då naturens nyck att Isabella föddes som flicka och hennes bror som pojke, det borde blivit tvärtom. Bona hade stora planer för henne.
Giftermålet med den 32 år äldre Jan Zápolya, som var bror till Isabellas fars första hustru Barbara, skulle cementera alliansen mellan Polen-Litauen och Ungern, riktad mot habsburgarna. Redan några månader efter bröllopet blev den unga drottningen med barn och födde en son, Johan Sigismund (János Zsigmond). Lyckan blev dock kortvarig – två veckor senare dog hennes man.
(Källa: Herman Linqvist - Sverige - Polen)