Personakt Antavla

Don Juan (Jeromino) av Österrike

Far:Karl V (Carlos) av Habsburg-Spanien (1500 - 1558)
Mor:Barbara Blomberg

Född:
Begravd:Spanien, El Escorial (nära Madrid). [1]
Död:1578. [1]

Noteringar

Barbara Blomberg var, enligt de flesta historiker, en 18-årig tyska som Karl V träffade i Regensburg i Bayern. Kejsaren var då 46 år och hade varit änkling i många år. Barbara var förmodligen dotter till en krogvärd eller till en spetsmakare. I ett testamente erkände Karl faderskapet för en pojke, Jeromino, som i hemlighet hade uppfostrats av en av hovmästarna. Karl ville att pojken skulle bli munk men han blev i stället en av sin tids stora härförare, Don Juan av Österrike, som också kallats Europas vackraste prins.

Don Juan deltog i berömda slag i Andalusien och Lepanto och blev en levande legend. De sista åren försökte han kuva Nederländerna, men där blev han sjuk och dog 1578. Hans styckade lik styckades och smugglades till Spanien, där han begravdes, enligt eget önskemål, i El Escorial utanför Madrid.

Numera ligger Don Juans kvarlevor i en av El Escorials vackraste gravar, huggen i Carraramarmor. Vid huvudänden står texten: "Kristus erövrar, Kristus regerar, Kristus befaller." Vid fotänden står det: "Juan av Österrike, erkänd son till Karl V."
Källa: Herman Lindqvist - Historien om Spanien


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1500 Fadern Karl V (Carlos) av Habsburg-Spanien föds 1500-02-25
1527 Halvbrodern Filip II av Spanien föds 1527 [1]
1558 Fadern Karl V (Carlos) av Habsburg-Spanien dör 1558 Spanien, Extremadura, klostret Yuste [1]
1578 Död 1578 [1]

Källor

[1]Herman Lindqvist - Spanien