Prinsessa i Danmark, kejsarinna i Ryssland 1881-1894. Blev 80 år.
Dagmar Marie Sophie Frederikke av Danmark (Maria Fjodorovna), 1847-1928.
Copyright: Engstrand 2019
1847-11-26 Danmark, Köpenhamn.
1928 Danmark, Roskilde, Roskilde domkyrka.
1928-10-13 Danmark, Köpenhamn.
2006-09-28 Ryssland, S:t Petersburg, Peter-Paulkatedralen. [1]
1866-11-09 Ryssland, S:t Petersburg, Vinterpalatset. [2]
Bröllopet hölls den 9 november 1866 i Vinterpalatsets kapell.
Dagmar, 1847-1928, dansk prinsessa, kallad "Minnie", som blev rysk kejsarinna (tsarevna) under namnet Maria Fjodorovna. Dagmar var dotter till Christian IX av Danmark och gifte sig 1866 med blivande tsar Alexander III och blev mor till den siste tsaren, Nikolaus II. De fick sex barn. Från början planerade Dagmar giftemål med Alexanders bror, Nikolaj, men då denne dog plötsligt 1865 blev brodern Alexander istället Dagmars make året därpå.
Dagmar anses ha haft ett betydande politiskt inflytande fram till revolutionen 1917, då hon flydde till Krim. Dagmar och dottern Xenia flydde vidare därifrån den 11 april 1919 med hjälp av ett engelskt örlogsfartyg, HMS Marlborough, till England. Där välkomnades hon av sin syster, drottning Alexandra, änka efter kung Edvard VII. Systrarna bodde sedan tillsammans några år på Sandingham House i Norfolk, men 1919 beslöt hon att flytta tillbaka till Danmark.
Under senaste året hade hon upplevt att två söner, fem barnbarn och många andra släktingar mördats.
Hennes brorson, kung Christian X, upplät en flygel på Amalienborgs slott i Köpenhamn till sin faster. Änkekejsarinnan behandlade sin brorson lite nedlåtande för att han var ju bara kung och hon hade ju varit kejsarinna i det allsmäktiga Ryssland.
Danmark var fattigt på den tiden efter kriget och kung Christian X bad sin faster att spara lite på elströmmen. Elräkningarna lär ha varit enastående höga hos änkekejsarinnan, som inte hade något att betala med eftersom alla hennes tillgångar och egendomar hade konfiskerats av den nya regimen i Sovjetunionen. Detta resulterade i att änkekejsarinnan beordrade sina lakejer att tända samtliga lampor från källare till vindsvåning och att de också skulle vara tända på natten. Inte kunde väl kungen i Danmark, detta lilla land, komma att kommendera en före detta kejsarinna?
Efter en tid blev det osämja och änkekejsarinnan beslöt sig för att bosätta sig i en stor villa i Hvidöre, som låg exklusivt utefter Strandvejen mellan Köpenhamn och Helsingör. I villan i Hvidöre (Skovshoved) levde den gamla änkekejsarinnan med två livvakter, kosacker, som med vapen i hand hade försvarat henne till liv och lem när bolsjevikerna stormade fram på Krim 1918-1919. Här levde Dagmar sina sista år och dog 1928.
Systrarna Alexandra och Dagmar stod varandra nära. Trots att de levde helt skilda liv i England och Ryssland uppskattade de att regelbundet återförenas i Danmark.
Dagmar begravdes i Roskilde 1928, inte tillsammans med tsar Alexander III, som är begravd i Peter-Paulkatedralen i S:t Petersburg. Hon är den enda tsarevnan i Romanovätten, som inte begravdes i familjegraven i Peter-Paulkatedralen. Därför beslutade Danmarks regering 2003 att Dagmars kvarlevor skulle flyttas till familjegraven i S:t Petersburg. Dagmars kvarlevor kunde därmed begravas vid sidan om maken, tsar Alexander III. Syftet var ett försök att återskapa lite av glansen från kejsardömets dagar.
Återbegravningen ägde rum den 28 september 2006, 78 år efter Dagmars död och nästan på dagen 140 år efter att hon för första gången anlände till Ryssland. Ceremonin leddes av Rysslands patriark Aleksij II.
Källor: Simon Sebag Montefiore - The Romanovs och Staffan Skott - Romanovs