Personakt Antavla

Malcolm Grane Ludvig Martine Munthe

Engelsk underrättelseofficer, militär och författare. Blev 85 år.

Far:Axel Martin Fredrik Munthe (1857 - 1949)
Mor:Hilda Pennington-Mellor (1876 - 1967)

Född:1910-01-30 England, London. [1]
Död:1995-11-25 England, London. [1]

Äktenskap med Ann Felicity Rea (1923 - 1987)

Vigsel:1945-06-27 England, London, Westminster Abbey. [2]

Barn:
Adam John Munthe (1946 - )
Guy Sebastian Munthe (1948 - )
Katriona Munthe (1955 - )

Noteringar

Malcolm Munthe var son till Axel Munthe och dennes andra hustru Hilda Pennington-Mellor.

Malcolm Munthe var en av fyra brittiska underrättelseagenter som sändes till Norge omedelbart före den tyska ockupationen 1940 för att etablera radiokommunikation och kunna förbereda mottagning av mindre brittiska styrkor. När tyskarna kom, flydde han till Sverige, där han blev biträdande militärattaché vid den brittiska legationen.

Efter att Winston Churchill tagit initiativ till sabotageorganisationen Special Operations Executive, SOE, i juli 1940, upprättades under hösten en SOE-avdelning i Stockholm med Malcolm Munthe som ansvarig under sin diplomatiska täckmantel. Huvuduppdraget var sabotage i Norge, men sabotage utfördes också i Sverige mot transiteringståg med tysk militär och materiel. I Norge genomfördes det första sabotaget vid Gudå station mellan Meråker och Storlien 17 april 1941 och i Sverige 19 april 1941 mot ett ammunitionståg på Krylbo station. Malcolm Munthe utvisades från Sverige dagen efter attentatet i Krylbo.

Malcolm Grane Munthe fick redan från 1950-talet axla ansvaret för familjens samlade egendomar. I England fanns Southside House, Wimbledon, London och Helen’s Much Marcle i västra England, i Italien Castello di Lunghezza strax utanför Rom och i Leksand Hildasholm.

Att förvalta dessa anläggningar, underhålla och hålla dem öppna för visningar delar av året, krävde insatser av osedvanligt slag. Hildasholm har alltid varit och är fortfarande ett sommarhem för Axel Munthes efterkommande.

Malcolm Munthe donerade 1980 hela Hildasholm med allt värdefullt lösöre till en nybildad stiftelse med en styrelse bestående av fem ledamöter, representanter för Leksands kommun, Leksands församling, Zornsamlingarna, den Muntheska släktföreningen och donatorfamiljen. Stiftelsen äger och driver sedan dess anläggningen som 1988 förklarades som byggnadsminne.
(Lästips: Anders Johansson - Mysteriet Malcolm Munthe - Churchills agent i Norden, utgiven 2020 och Malcolm Munthe - I krig är allt tillåtet, Stockholm 1954)

--------------------------------------------------------------------------------

Malcolm Munthe – brittisk sabotör i Sverige

Under täckmantel som brittisk militär­attaché i Stockholm organiserade svenskättade Malcolm Munthe sabotageoperationer i Norge under andra världskriget.

Doktor Axel Munthe blev en kändis under 1900-talets första hälft, när han blev livmedikus och, enligt ryktet, älskare till drottning Victoria, Gustaf V:s gemål, samt skrev Boken om San Michele, om sin berömda villa på Capri där Victoria bodde under långa perioder. Vid relativt hög ålder gifte han sig med en engelska och fick två söner. Den yngste, Grane, bytte senare tilltalsnamn till Malcolm.

Malcolm växte upp omväxlande i Sverige, England och Italien. Men vid krigsutbrottet var det naturligt att bli brittisk medborgare för att få strida mot Hitler. På grund av sin bakgrund sändes Malcolm till Norge för att smuggla flygplan till Finland under vinterkriget. Det var flygplan av den brittiska typen Gloster Gladiator och franska Morane-Saulnier MS 406 som fördes in, kamouflerade till jordbruksmaskiner. Dessa föråldrade plan var det bästa som gick att uppbringa för finnarna under vinterkriget.

Vid det tyska anfallet mot Norge sårades Munthe och tillfångatogs, men lyckades på dramatiskt vis fly till Sverige. Vid ett tillfälle under flykten spelade han, som täckmantel, tyska nationalsången på ett dragspel som innehöll hans id-handlingar.

Militärattaché i Stockholm
Munthe gjordes nu officiellt till biträdande militärattaché i Stockholm, men hade ansvaret för brittiska SOE:s (Special Operations Executive) operationer i Sverige. Huvuduppgifterna var att organisera norska motståndsrörelsen och knyta kontakter med svenska antinazistiska personer, främst med Tisdagsklubben under den kända grevinnan Amelie Posses ledning. Det gällde även att planera sabotage mot tyska transporter.

En grupp norrmän och svenskar som påstods tillhöra Munthes agentorganisation »Röda hästen» genomförde en misslyckad sprängning av ett tåg vid norska Gudå statjon, nära Storlien. Resultatet blev bara lite krossat glas och skärsår på några passagerare.

Anklagad för Krylbosprängning
Många har även pekat ut organisationen som ansvarig för den kända explosionen i ett tyskt ammunitionståg i Krylbo i Dalarna. Munthe själv vare sig bekräftade eller förnekade det, men polisutredningen tyder på att det var en ren olycka, orsakad av varmgång i ett hjullager. Dock utvisades Munthe från Sverige dagen efter Krylbosmällen.

När kampanjen mot Italien inleddes blev det naturligt för SOE att skicka Munthe till fronten där. Det började på allvar efter Salernolandstigningen 1943. Hans grupps uppdrag var att söka kontakt med motståndsrörelsen bakom de tyska linjerna. När sedan Capri befriats sändes han självklart dit som »barn av ön».

Capri fungerade utmärkt som bas för att med motortorpedbåtar gå in bakom fiendens front. Den viktigaste insatsen var när Munthes grupp räddade den betydelsefulla motståndsmannen, filosofen och senatorn Benedetto Croce med familj, från att gripas av tyskarna i Sorrento. Efter förflyttning till Neapel blev målet att kontakta personer i Rom.

Sårad av granatsplitter
När Munthe fick reda på att landstigningen vid Anzio skulle genomföras såg han det som ett bra område att ta sig mot Rom ifrån. Han anlände hit med SOE-chefen Gubbins son Michael. När de var på väg mot fronten utsattes de för granatbeskjutning från tyska Nebelwerfer. Gubbins dödades och Munthe sårades svårt av splitter i huvud och mage.Hans krig var över och konvalescensen var klar först 1945, samma år som han gifte sig.

Efter kriget fortsatte Munthe i det militära, försökte sig på politik som representant för de konservativa och vårdade familjens olika hus i Storbritannien, Italien och Sverige. När Munthe avled 1995 beskrevs han som »den siste sanne brittiske excentrikern».
(Text: Militär Historia 5/2016)


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1910 Födelse 1910-01-30 England, London [1]
1923 Makan Ann Felicity Rea föds 1923 [2]
1945 35 år Vigsel Ann Felicity Rea 1945-06-27 England, London, Westminster Abbey [2]
1946 Sonen Adam John Munthe föds 1946 [2]
1948 Sonen Guy Sebastian Munthe föds 1948 [2]
1949 39 år Fadern Axel Martin Fredrik Munthe dör 1949-02-11 Stockholm, Stockholms slott [3]
1955 Dottern Katriona Munthe föds 1955 [2]
1967 57 år Modern Hilda Pennington-Mellor dör 1967-09-28 Italien, Rom [2]
1976 66 år Brodern Peter Viking John Axel Munthe dör 1976-12-08 England, London [1]
1987 Makan Ann Felicity Rea dör 1987 [2]
1995 85 år Död 1995-11-25 England, London [1]

Källor

[1]Bengt Jangfeldt - Drömmen om San Michele
  
[2]Anders Johansson - Mysteriet Malcolm Munthe
  
[3]Gustaf von Platen - Bakom den gyllene fasaden - Gustaf V och Victoria
Malcolm Grane Munthe 1910-1995