Personakt Antavla

Axel Martin Fredrik Munthe

Läkare och författare, drottning Victorias livläkare. Blev 91 år.

Far:Fredrik Martin Arnold Munthe (1816 - 1877)
Mor:Lovisa Aurora Ugarph (1819 - 1880)

Född:1857-10-31 Oskarshamn, Småland. [1]
Död:1949-02-11 Stockholm, Stockholms slott. [1]
Begravd:1949-02-17. [2]

Äktenskap med Ultima Hornberg (1861 - 1895)

Vigsel:1880-11-24. [3]
Skilsmässa:1888. [3]

Äktenskap med Hilda Pennington-Mellor (1876 - 1967)

Vigsel:1907-05-16 England, London, St. James Church. [2]
Skilsmässa:1919.Makarna separerade, men skildes inte formellt.

Barn:
Peter Viking John Axel Munthe (1908 - 1976)
Malcolm Grane Ludvig Martine Munthe (1910 - 1995)

Sambo med Victoria Sofia Maria av >> Baden (1862 - 1930)

Utomäktenskaplig förbindelse:

Noteringar

Munthe, Axel, 1857–1949, läkare och författare.

Axel Munthe var smålänning, son till en apotekare, han läspade och var efter en scharlakansfeber i barndomen nästan blind på ena ögat, var mycket musikalisk och en osedvanligt intelligent, trevlig och underhållande person. Han var född i Oskarshamn och var skolkamrat med den kände Döderhultarn, som han i vuxen ålder stödde ekonomiskt.

När han var 16 år gammal hade han tagit studenten som privatist i Uppsala, han var bara 18 när han avlade medicinsk-filosofisk examen i Uppsala och han disputerade i medicin vid Sorbonne-universitetet i Paris innan han fyllt 23 - Munthe blev Frankrikes dittills yngste medicine doktor. Avhandlingen handlade om blödningar i samband med förlossningar, men hans mest betydelsefulla lärare var inte kirurgprofessorn Tillaux utan nervläkaren Jean Marie Charcut, känd världen över för sina experiment med hypnos. I denna krets fanns även Sigmund Freud och de öppnade praktik samtidigt år 1881, Freud i Wien och Munthe i Paris. Han umgicks även i svenska konstnärskretsar i Paris, kände Carl Larsson, Ernst Josefsson, August Strindberg, Carl Snoilsky, Nils Forsberg m.fl.

Han praktiserade utomlands, från 1890 i Rom; under sina sista år bodde han på Stockholms slott. Han var bl.a. drottning Victorias livläkare. På 1880-talet uppförde Munthe sin villa San Michele på Capri, senare skänkt till svenska staten. Han framträdde under namnet Puck Munthe med resebrev och skisser. Internationellt berömd blev han för sin originella självbiografi Boken om San Michele (först utgiven på engelska 1929, svensk översättning 1930).

1907 blir Gustaf V kung efter Oscar II och kronprinsessan Victoria blir drottning och Axel Munthe blir hennes livmedicus. Han är nu närvarande vid alla statsbesök och flera kungligheter ber om hans tjänster. Så gör även den ryska kejsarfamiljen och under en kryssning i den finska skärgården får han erbjudandet att bli läkare åt kejsarinnan, men han tackar nej. Tanken svindlar: Munthe och - eller - Raputin!

Drottning Victorias hem i ett par decennier blev Casa Caprile på Capri, där hon hade sin läkare Axel Munthe på San Michele i närheten. Under slutet av 1920-talet försämras hennes hälsa åter och hon tvingas bosätta sig permanent i Italien. Victorias hus i Rom, Villa Svezia låg med en vacker utsikt över Tibern, inte långt från Villa Borghese; gatuadressen var Via del Tre Horologi. Villan hade tillhört det grekiska kungahuset, innan den svenska kungafamiljen köpte den - Axel Munthe arrangerade köpet av villan.

Axel Munthes förhållande till drottning Victoria har givit upphov till spekulationer: var Victoria älskarinna till Axel Munthe? Nyligen lyckades Muntheforskaren Bengt Jangfeldt spåra ett brev, eller rättare konceptet till ett brev, som kommit på avvägar. Det var från Munthe till Victoria och dess innehåll klargjorde tveklöst att livläkaren och hans patient hade ett kärleksförhållande.

Sin sista resa hem till Sverige gör drottning Victoria på Gustafs V:s 70-årsdag 1928. Den 4 april 1930 avlider Victoria i sitt hem Villa Svezia i Rom till följd av de lungemfysem som plågat henne i många år - den direkta dödsorsaken var en hjärtattack. Närvarande var kung Gustaf och sonen Wilhelm, men också livläkaren Axel Munthe.

Axel Munthe hade flera relationer med kvinnor, som hoppades få gifta sig med honom. Miss Warden var en av dessa kvinnor, en annan Charlotte Payne-Townshend, som senare gifte sig med Bernard Shaw. Sommaren 1898 träffar Axel en halvsyster till hertingen av Portland, Ottoline Bentinck (1873-1938) som bjöds till Capri,där hon tillbringar några passionerade veckor. Efter att ha lämnat Capri och Axel överöser Ottoline honom med brev, som han sällan besvarar. Men Axel tröttnar efter en tid på den överspända Ottoline och romansen ebbar ut...

Men Axel Munthe gifte sig också. Miss Hilda Pennington Mellor var en rik och vacker blondin, som läkaren och författaren Axel Munthe vid 50 års ålder fastnade för. Hilda var barnbarn till en biskop. Hon var 25 år yngre än sin man och hade ett slott på den romerska campagnan, en borg på den engelska landsbygden och ett vackert 1600-talshus i Wimbledon, där deras två söner, Malcolm och Peter, växte upp.

Genom äktenskapet fick Axel också ett Londonhem, Southside House i Wimbledon, som Hilda fått i gåva av sina farföräldrar. Huset var uppfört under 1600-talets sista år och var fullt av värdefulla tavlor och antika möbler och måste ha tilltalat esteten Axel Munthe, som samlade på hus och vackra ting.

Tillsammans med Hilda skapades Hildasholm i Sverige, en vacker herrgård med anlagda trädgårdar efter Hildas anvisningar 1910-1911.. Det ursprungliga namnet på herrgårdsbyggnaden var Stengården och den är belägen nära kyrkogården utanför Leksand.

Enligt familjetraditionen fick Hilda Stengården som morgongåva av Axel Munthe. Huset stod visserligen inte färdigt förrän 1911, då familjen bestod av föräldrar och två söner. Allt och alla vittnar om att Hilda verkligen älskade Stengården - namnet Hildasholm fick gården först efter Hildas död 1967

De båda sönerna fick sin fortsatta uppfostran på Stengården. På herrgården hade Axel och Hilda en stor umgängeskrets; Erik Axel Karlfeldt, som bodde i närheten, var en i kretsen. Axel Munthe sjöng gärna, och Hilda ackompanjerade på pianot, speciellt tyckte man om Schuberts kompositioner.

1980 donerade sonen Malcolm Hildasholm till en stiftelse, som därefter vårdar och underhåller egendomen så att allmänheten kan komma på besök och kulturella evenemang genomförs.

Trots att Munthe sa sig inte ta betalt i sin läkarverksamhet och levde på stor fot blev han under 1890-talet en förmögen person. Munthe var en stor djurvän och hade en syn på djurskyddsfrågor som var långt före sin tid. Munthe var en motsägelsefull person, samtidigt som han hatade tyskar var hans kungliga patient och älskarinna tyska, han motsatte sig starkt nazismen men förhandlade 1937 om att sälja sitt livsverk San Michele till Hermann Göring.

Munthe publicerade sig från 1880-talet i Svenska Dagbladet med reseskildringar under pseudonymerna Puck och Puck Munthe, bl.a. från Neapel, där han verkade som läkare under ett kolerautbrott. Hans stora verk blev The Story of San Michele som blev en internationell bestsäljare och en av de främsta svenska boksuccéerna genom tiderna. Boken skrevs på engelska, men översattes av författaren själv till svenska.

Sina sista levnadsår bodde Axel Munthe i Sverige - han fick tillåtelse att flytta in i Stockholms slott och där bodde han kvar i många år fram till sin död 1949. Axel Munthe och den åldrade kungen, Gustaf V åt regelbundet lunch tillsammans och hade, enligt deras egen utsago, "tråkigt tillsammans". Varje måndag åt Munthe lunch med kungen, efter att hans italienske betjänt tvättat, rakat och klätt honom finkostymen.

Axel Munthe dog på Slottet den 11 februari 1949. Han ville ha en enkel begravning, enligt testamentet. Kungen tyckte att han skulle få en ståtlig minnessten och en grav för alla beundrare att besöka. Men sönerna Malcolm och Peter följde sin fars sista önskan. Två dagar efter begravningen smög de ut från slottet med urnan inslagen i ett paket. De tog tåget till Göteborg och strödde askan efter Munthe vid Pater Noster. Det var olagligt. Men så ville han ha det.

Axel Munthes aska är strödd i havet utanför Sveriges västkust, men på protestantiska kyrkogården i Rom finns en minestavla över honom och hans familj. Författaren Bengt Jangfeldt gav 2003 ut en biografi: En osalig ande - Berättelsen om Axel Munthe.

En dokumentärfilm om Axel och Victorias förhållande spelades in 2016: "Förbjuden kärlek". Texten om filmen lyder: -”Kom snart” var drottning Victorias sista ord till sitt livs stora kärlek, läkaren Axel Munthe. Utan honom hade hon dött redan som ung. Axel Munthe är allas doktor på Capri. En Robin Hood som tar bra betalt av de rika för att gratis kunna hjälpa de fattiga. Kronprinsessan Victorias äktenskap är olyckligt och hennes man, kronprins och senare kung Gustav V dras alltmer till män. Victoria behöver en läkare och söker upp Axel på ön. De blir häftigt förälskade och inleder en hemlig kärlekshistoria som varar livet ut. -

Om släkten Munthe
Släkten Munthe är en gammal ursprunglig flandrisk adelssläkt känd från slutet av 1000-talet. Den vandrade genom åren över Wien-Lübeck-Danmark till Skåne. Stamfader för släkten i Sverige är teologie professorn i Lund, Arnold Munthe, född 1590, död 1629. Axel Munthe tillhörde den äldsta grenen, där man på 1700-talet bl a finner borgmästare Johan Lorentz Munthe (känd som ”borgmästare Munthe som red på sin brunte”).
(Källor: Gustaf von Platen - Bakom den gyllene fasaden - Gustaf V och Victoria, Bonniers stora lexikon 2000, Bengt Jangfeldt - Drömmen om San Michele)


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1857 Födelse 1857-10-31 Oskarshamn, Småland [1]
1861 3 år Makan Ultima Hornberg föds 1861-01-23 Örnsköldsvik, Ångermanland
1862 4 år Partnern Victoria Sofia Maria av >> Baden föds 1862-08-07 Tyskland, Karlsruhe [4]
1876 18 år Makan Hilda Pennington-Mellor föds 1876-10-02 Frankrike, Biarritz [5]
1877 20 år Fadern Fredrik Martin Arnold Munthe dör 1877-11-06 Stockholm [6]
1880 22 år Modern Lovisa Aurora Ugarph dör 1880-04-10 Stockholm [6]
1880 23 år Vigsel Ultima Hornberg 1880-11-24 [3]
1888 Skilsmässa Ultima Hornberg 1888 [3]
1895 37 år Makan Ultima Hornberg dör 1895-04-05
1907 49 år Vigsel Hilda Pennington-Mellor 1907-05-16 England, London, St. James Church [2]
1908 50 år Sonen Peter Viking John Axel Munthe föds 1908-04-03 England, London [6]
1910 52 år Sonen Malcolm Grane Ludvig Martine Munthe föds 1910-01-30 England, London [6]
1919 Skilsmässa Hilda Pennington-Mellor 1919
1926 Brodern Arnold Carl Ludvig dör 1926 [6]
1930 72 år Partnern Victoria Sofia Maria av >> Baden dör 1930-04-04 Italien, Rom, Villa Svezia [1]
1936 Systern Anna Katarina Fredrika Munthe dör 1936 [6]
1946 Barnbarnet Adam John Munthe föds 1946 [2]
1948 Barnbarnet Guy Sebastian Munthe föds 1948 [2]
1949 91 år Död 1949-02-11 Stockholm, Stockholms slott [1]
1949 Begravning 1949-02-17 [2]

Källor

[1]Gustaf von Platen - Bakom den gyllene fasaden - Gustaf V och Victoria
  
[2]Anders Johansson - Mysteriet Malcolm Munthe
  
[3]Stig Hadenius - Drottning Victoria av Sverige
  
[4]Stig Hadenius - Gustav V - en biografi
  
[5]Svenskt kvinnobiografiskt lexikon
  
[6]Bengt Jangfeldt - Drömmen om San Michele
Axel Martin Fredrik Munthe 1857-1949.
Copyright: Engstrand 2009