Personakt

Gorm den gamle av Danmark

Kung i Danmark, "jellingkungen".

Född:
Död:958. [1]
Begravd:958 Danmark, Jylland, Jelling. [2]

Barn med Tyra Dannebod

Barn:
Harald I Blåtand av Danmark (Gormsson) (910? - 987?)
Gunhild av Danmark (Gormsdotter) (- 954?)
Knut av Danmark (Gormsson)

Noteringar

Gorm den gamle lär ha byggt Dannevirke, en befästningslinje mot de germaner, som bodde i det nuvarande norra Tyskland. Gorm den gamle grundade Jellingdynastin på Jylland.

Gorm begravdes i den nordligaste högen i Jelling. Efter att sonen, Harald Blåtand, låtit döpa sig flyttade han faderns lik till en nybyggd kyrka (placerad mellan de båda högarna i Jelling), där Gorm lades till sista vilan under golvet. Fadern blev därmed postumt döpt.

Harald lät resa en runsten i Jelling med texten: "Kung Harald lät göra dessa kummel över Gorm sin fader och Tyra sin moder. Den Harald som åt sig vann hela Danmark och Norge och gjorde danerna kristna".

Undersökningen av Gorms skelett har visat att han var cirka 172 centimeter lång och dog i 40-50 årsåldern. Gorm har för övrigt själv efterlämnat en runsten till minne av hustrun Tyra, "Danmarks bot" (Danmarks prydnad). Dendrokronologiska analyser av träet i Gorms första gravkammare ger vid handen att ekarna fälldes år 958. Tidigare än så lär alltså inte Harald ha utövat kungamakt, såvida han inte var medkonung bredvid fadern.

Gorm var stamfader till många nordiska regenter.

Kyrkan i Jelling.
Den nuvarande kyrkan är byggd i kalksten av typen travertin cirka år 1100. På platsen har man funnit spår efter tre träkyrkor - samtliga nerbrunna. Kung Harald Blåtand reste den första kyrkan på platsen troligtvis som gravminne över sin far Gorm den gamle. Då Harald Blåtand gick över till kristendomen, lät han sin far flyttas från den norra gravhögen för att få en kristen grav inne i kyrkan. År 2000 blev Gorm den gamle, efter ett antal år på Nationalmuseet åter begravd i kyrkans kor. Graven är markerad med sterlingsilver i golvets dekoration.


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
910? Sonen Harald I Blåtand av Danmark (Gormsson) föds omkring 910
954? Dottern Gunhild av Danmark (Gormsdotter) dör omkring 954
958 Död 958 [1]
958 Begravning 958 Danmark, Jylland, Jelling [2]

Källor

[1]Danska kungahusets officiella hemsida - www.kongehuset.dk/
  
[2]Dick Harrison & Kristina Svensson - Vikingaliv