Personakt Antavla

Harald I Blåtand av Danmark (Gormsson)

Kung i Danmark c:a 958-c:a 987. Blev ca 77 år.

Far:Gorm den gamle av Danmark (- 958)
Mor:Tyra Dannebod

Född:omkring 910.Källan Kim Hjardar anger i boken Vikingarnas värld att Harald föddes på 930-talet. En annan källa anger födelseåret till omkring 920, kanske var platsen East Anglia i nuvarande England.
Begravd:Danmark, Roskilde, Roskilde domkyrka. [1]
Död:omkring 987 Polen, Jomsburg (Jumne).Danska historiker har alltid hävdat att Haralds kropp förts till Danmark och slutligen till domkyrkan i Roskilde efter hans död i Polen. Det är emellertid ingen hemlighet att den pelargrav i domkyrkan, som pekas ut som Harald Blåtands är tom. Arkeologen Sven Rosborn hävdar att hans kropp aldrig fördes hem till Danmark och att den riktiga graven i stället finns några kilometer från den gamla vikingabyn Jomsburg (Jumne) vid Wolin.

Barn med Gunhild (- 1015?)

Barn:
Sven I Tveskägg av Danmark (Haraldsson) (960? - 1014)

Barn med ?

Barn:
Tyra (Thyra) av Danmark (Haraldsdotter)
Gunhild (- 1002)

Sambo med Tove


Noteringar

Harald Blåtand enade landet till ett rike – Danmark, han införde kristendomen och erövrade Norge. Harald lät c:a år 965 omvända sig till kristendomen och döptes.

Dopet förrättades av den tyske munken Poppo. En förgylld kopparplåt från altaret i Tamdrups kyrka på Jylland från början av 1200-talet föreställer hur den danske kungen Harald Blåtand låter sig döpas av den tyske munken Poppo. Det är den enda bevarade avbildningen av händelsen i dansk medeltidskonst. Den förgyllda kopparplåten förvaras på Nationalmuseet i Köpenhamn.

Efter dopet flyttade Harald faderns lik till en nybyggd kyrka (placerad mellan de båda högarna i Jelling), där Gorm lades till sista vilan under golvet. Fadern blev därmed postumt döpt. Harald lät resa en runsten i Jelling med texten: "Kung Harald lät göra dessa kummel över Gorm sin fader och Tyra sin moder. Den Harald som åt sig vann hela Danmark och Norge och gjorde danerna kristna".

Harald förde krig mot den tysk-romerska stormakten i söder. Tyskarna ockuperade Danevirke, Hedeby och Söderjylland. År 983 återtog Harald Söderjylland. Till slut fördrevs dock Harald av sin egen son, Sven, och tog sin tillflykt till en plats vid namn Jumne (Jomsborg), där han avled. Var vikingabyn Jumne låg är omtvistad, en av tradition brukar platsen identifieras som handelsplatsen Wolin på ön med samma namn, inte långt från Oders mynning, ett tjugotal kilometer från Swinoujscie vid Östersjökusten. Harald blev dödligt sårad i ett sjöslag.

Harald Blåtand var gift med Tove, dotter till den vendiske fursten Mistivoj. En runsten som Tove lät resa till minne av sin mor är den enda källan som finns om henne. Runstenen kommer från Sønder Vissing i Danmark och texten lyder: ”Tofa, Mistivojs dotter, Harald den godes, Gorms sons hustru, lät göra detta minnesmärke efter sin moder. Det är dock inte fastslaget huruvida Tove är mor till något eller några av Haralds kända barn.

Det berättas också att kungen ska ha haft andra hustrur än Tove. Adam nämner till exempel Gunhild och Saxo berättar i slutet av 1100-talet att kungen varit gift med Gyrid, en syster till Styrbjörn från Sveariket.

Sonen Sven lät begrava fadern i en kyrka, troligen den nuvarande domkyrkan i Roskilde.

-------------------------- text från Aftonbladet/TT ---------------------------------------------------
Var finns Harald Blåtands grav?
Harald Blåtand var kungen som kristnade Danmark för drygt 1 000 år sedan och bidrog till att kristendomen spreds till Sverige och Norge. Hans grav kan nu möjligtvis ha hittats i Polen.

Blåtand, som fick sitt namn av en tand som av allt att döma var blåaktig, sannolikt död, räknas som en av de stora kungarna i Skandinavien.

Det är oklart exakt när han föddes, men han var inblandad i flera krig mot norrmän och tyskar. Hans son Sven Tveskägg gjorde år 980 uppror mot sin far och i kriget sårades Harald Blåtand och flydde, enligt en krönika av Adam av Bremen, till det som i dag är Polen där han sägs ha dött av sina sår år 986. Enligt Adam av Bremen fördes Blåtand därefter tillbaka till Danmark där han ska ha blivit begraven i en kyrka i Roskilde.

Ingen vet med säkerhet var Blåtand är begravd och nu hävdar den svenske arkeologen Sven Rosborn och den polske journalisten Marek Kryda att Blåtand i själva verket är begravd i samhället Wiejkowo i nordvästra Polen. De två är inte eniga om exakt var Blåtands grav ligger. Kryda hävdar att han på satellitbilder hittat vad som kan vara en vikingagrav under en katolsk kyrka från 1800-talet. Rosborn däremot, anser att Blåtand, som var kristen, måste ha fått en kristen begravning någonstans på kyrkogården. Kryda och Rosborn har skrivit varsin bok i ämnet.

Historiker vid det danska nationalmuseet i Köpenhamn säger i en kommentar att de ”känner till påståendet” att Blåtand ligger begravd i Wiejkowo. De danska vikingarna hade bevisligen starka kopplingar till Polen. Fyra praktgravar i landet från 1000-talet har visat sig innehålla lämningar efter danska vikingakrigare.
(Text från artikel i Aftonbladet/TT 220802).

Trådlös kommunikation
Harald Blåtand har fått ge namn till den trådlösa kommunikation, Bluetooth, som nu är vanlig i elektronik och som bland annat utvecklats av företaget Ericsson. Loggan för Bluetooth har designats efter runskriftens bokstäver för H och B, kungens initialer.

Kyrkan i Jelling.
Den nuvarande kyrkan är byggd i kalksten av typen travertin cirka år 1100. På platsen har man funnit spår efter tre träkyrkor - samtliga nerbrunna. Kung Harald Blåtand reste den första kyrkan på platsen troligtvis som gravminne över sin far Gorm den gamle. Då Harald Blåtand gick över till kristendomen, lät han sin far flyttas från den norra gravhögen för att få en kristen grav inne i kyrkan. År 2000 blev Gorm den gamle, efter ett antal år på Nationalmuseet åter begravd i kyrkans kor. Graven är markerad med sterlingsilver i golvets dekoration.


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
910? Födelse omkring 910
954? Systern Gunhild av Danmark (Gormsdotter) dör omkring 954
958 Fadern Gorm den gamle av Danmark dör 958 [2]
960? Sonen Sven I Tveskägg av Danmark (Haraldsson) föds omkring 960 Danmark [3]
987? Död omkring 987 Polen, Jomsburg (Jumne)

Källor

[1]Dick Harrison & Kristina Svensson - Vikingaliv
  
[2]Danska kungahusets officiella hemsida - www.kongehuset.dk/
  
[3]Alison Weir - Britain´s royal families