Polsk prinsessa, drottning i Frankrike 1725-1768. Blev 65 år.
Marie av Polen (Leszczynska) 1703-1768 Frankrikes drottning gift med Solkungen Ludvig XV.
Copyright: Engstrand 2020
1703-06-23 Polen, Trzebnica. [1]
1768-06-24 Frankrike, Paris, Versailles. [1]
1725-09 Frankrike, Paris, Fontainebleau. [2]
Marie Leszczynska, född 23 juni 1703 i Trzebnica, Polen, död 24 juni 1768 i Versailles, Frankrike; polsk prinsessa, fransk drottning.
Hon gifte sig 1725 med Ludvig XV av Frankrike, hennes faders allierade. Anledningen till denna äktenskapliga förbindelse var att man i Frankrike ville undvika ett kungligt giftermål som skulle dra in landet i komplicerade dynastiska och politiska allianser. Dottern till den avsatte Stanislaw I Leszczynski , en kung utan land, var ett mycket passande parti.
Hon var dotter till Polens fördrivne kung, Stanislaw I Leszczynski, som hade tagit sin tillflykt efter Poltava först till Sverige 1709–1720 och därpå till Frankrike. Leszczynska bodde som barn tre år i den lilla svenska fästningsstaden ute i träskmarkerna, Kristianstad, och talade utmärkt svenska med skånsk dialekt och brukade hälsa svenska sändebud till det franska hovet med orden "Var hälsad, kära hjärtat". När CarlGustaf Tessin 1739 blev svensk ambassadör i Paris och uppvaktade henne, svarade hon honom "på oborstad skånska".
Marie Leszczynska var en hängiven katolik. De första åren av äktenskapet ansågs som ovanligt lyckliga för att vara ett kungligt arrangerat äktenskap; det verkar faktiskt som om kungen var henne trogen, vilket var mycket ovanligt för en kung. Detta uppfattades inte som positivt vid det franska hovet, där adeln gärna ville göra sina kvinnliga familjemedlemmar till kungliga älskarinnor för att få inflytande över politiken och tillgång till pengar och ämbeten. På tio år välsignades paret med sammanlagt med tio barn: åtta flickor och två pojkar, varav en dog mycket ung. Två av flickorna dog innan de blev vuxna.
År 1732 tog Ludvig XV sin första älskarinna, grevinnan de Mailly, och efter detta försämrades äktenskapet allt mer. Efter födelsen av den sista dottern, Louise, år 1737 träffades kungen och drottningen inte längre i enrum och uppträdde bara tillsammans vid ceremoniella tillfällen.
Marie tog sorgset sin makes snedsprång med stor diskretion och värdighet och drog sig tillbaka inom en sluten sfär av hovdamer och nära vänner och umgicks mycket med sina barn och barnbarn som var omvittnat hängivna och lojala, samt med sin far Stanislaw som ofta hälsade på från Lothringen/Lorraine som han fått i förläning av sin svärson efter det att han förlorat den polska kronan för andra gången i det polska tronföljdskriget 1733–1738.
Marie Leszczynska var mycket konst- och musikintresserad och målade själv samt förfärdigade ett antal anonyma pamfletter med spetsfundigheter om livet vid det vidlyftiga franska hovet. Hon träffade Mozart som hon fann mycket charmerande.
Makens rad av älskarinnor blev med tiden allt längre. Den mest berömda av dem är madame de Pompadour, som är den enda Marie tycks ha haft ett relativt gott förhållande till.
Marie Leszczynska är ihågkommen som en av Frankrikes mest älskade drottningar. Hon fullgjorde sina ceremoniella plikter vid hovet till punkt och pricka men deltog annars inte i det dekadenta livet vid hovet; hon vigde sitt liv åt välgörenhet och påstods ägna så mycket pengar åt det att hon var ständigt skuldsatt. Hennes anspråkslösa privatliv och hennes sätt att döva sorgen över makens otrohet med religionsutövning gjorde henne till idealet av en ödmjuk kvinna så som kyrkan framställde det och gav henne smeknamnet "Den goda drottning Marie".
Hon blev genom sin son Ludvig (dauphin) farmor till de franska kungarna Ludvig XVI (giljotinerad under den franska revolutionen), Ludvig XVIII och Karl X av Frankrike.
(Källor: Wikipedia, den fria encyklopedin och Harald Gustafsson, artikel i Svenska Dagbladet 2017-05-19)