Drottning i Sverige. Blev 45 år.
Fredrika Wilhelmina Dorothea av Baden (1781-1826) Porträtt av Georg Engelhard Schröder, Nationalmuseum.
Copyright: Engstrand 2013
1781-03-12 Tyskland, Karlsruhe.
1826-09-25 Schweiz, Lausanne.
1797-09-04 Stockholm. [1]
1797-10-31 Stockholm. [1]
1812-09-17. [2]
Gustav Adolf bröt under skandalartade former sin förlovning med furstedottern Alexandra, dotter till storfurstentronföljaren Paul i Ryssland och sondotter till Katarina II ("den stora"). Det dröjde dock inte länge förrän giftemålsfrågan fick sin lösning för Gustav Adolf; Fredrika av Baden blev Sveriges drottning 1797.
Fredrikas syster var gift med Alexandras äldre bror, som senare skulle bli rysk kejsare under namnet Alexander I. Gustav Adolf och Alexander var med andra ord svågrar.
Officiellt hedrades drottningen i anslutning till bröllopet med att tre socknar i södra Lappland döptes med hennes namn. De nygifta visade emellertid snart, att de var lika omaka som Gustav III och Sofia Magdalena. Han var stel och inbunden, hon livlig och glad. Fem barn fick de dock tillsammans.
I en tid när resonemangsäktenskapen ännu dominerade bland Europas kungligheter Ivckades Gustav Adolf och hustrun Fredrika Dorothea Wilhelmina utveckla en kärleksfull relation. De var i mångt och mycket varandras motsatser, men när de väl hade slipat av de kantigaste hörnen blev hennes livliga munterhet ett gott komplement till hans mer återhållsamma natur. Hon delade makens intresse för politik, och oppositionen beskyllde henne för att vara den som hade hetsat kungen mot Napoleon. På egen begäran fick hon efter en tid förenas med sin nan i fängelset på Gripsholm, där de tilläts att ostörda sova tillsammans.
Fredrika av Baden fördrevs 1809 och skildes från Gustav IV Adolf 1812. Fredrika bosatte sig hemma i Baden. Hon dog 1826 i Lausanne av sjukdomen vattusot, en sjuklig ansamling av vatten i kroppen, ofta med hjärtfel eller njurlidande som följd.