Friherre, riksskattmästare, kammarråd och landshövding i Södermanland. Blev 47 år.
Gustaf Bonde 1620-1667
Copyright: Engstrand 2019
1620-02-01 Esplunda, Rinkaby, Örebro län.
Stockholm, Spånga.
1667-05-25 Tyskland, Hamburg. [1]
Gustav Bonde föddes den 4 februari 1620 i Esplunda i Rinkaby socken, Örebro län, som son till Carl Bonde och friherrinnan Beata Oxenstierna. Modern dog redan när Gustav var ca 2 år gammal och fadern gifte fyra år senare om sig med Beata Sparre.
I augusti 1633 tog Gustav studenten i Uppsala och vid tjugofem års ålder blev han kammarråd och tre år därefter landshövding i Södermanland. Vid 33 års ålder upphöjdes han till riksråd av drottning Kristina.
Gustav var friherre till Laihela, herre till Äsplunda, Hässelby, Toftaholm, Grävsten, Arnöberg och Vinstorp.
År 1662 lät han börja bygga Bondeska palatset i Stockholm.
Efter Karl X Gustavs död 1660 valdes han till en bland förmyndarna för den minderårige Karl XI. Till denna förtroendeplats hade konungen i sitt testamente förordnat Herman Fleming i egenskap av riksskattmästare, men då han av rådet fruktades som en avgjord ivrare för reduktionen, vilket inte Gustaf gjorde, tog de Flemings svaga hälsa som förevändning för att kunna avskeda honom och Gustaf blev riksskattmästare och medlem av förmyndarestyrelsen i hans ställe.
Även om han inte var vän av reduktionen, var han långt ifrån den man förmyndareregeringen och i första hand ledamoten Magnus Gabriel de la Gardie hade räknat med. Bland annat var han emot alla de krig som Sverige deltog i vilket de andra var för.
1644 gifte han sig med Maria Elisabet Ulfsparre som dock dog två år senare. 1647 gifte han om sig, nu med Anna Kristina Natt och Dag.
Gustav dog i Hamburg den 25 maj 1667, 47 år gammal, dit han rest på grund av sin dåliga hälsa. Han begravdes i Spånga kyrka i Stockholm.