Ståthållare. Blev högst 70 år.
1561.
1631-03-03 Vänersborg, Restad.
Torsten Lennartsson, född 1561, död den 3 mars 1631 i Restad utanför Vänersborg, var en svensk militär. Han gick i landsflykt under Karl IX och återvände inte förrän 1624. Han var bror till fältöversten Anders Lennartsson. Torsten Lennartsson tillhörde frälseätten Forstenasläkten, introducerad på Riddarhuset 1625.
(Källa: Gunnar Wetterberg - Kanslern Axel Oxenstierna och Bo Theutenberg - Folkungar och korsriddare).
---------------------------------- Peter Johansson, Vänersborgs museum ---------------------------------------------
Märta Posse och Torsten Lennartsson från Forstena, Västra Tunhem, levde under dödshot, fängslades och flydde landet. De ville se Sigismund på tronen istället för den då regerande Karl IX.
År 1598 delades Sveriges adel i två läger; de som stöttade Johan den III son, Sigismund, och de som ville se hertig Karl, hans unge farbror på tronen.
Torsten Lennartsson från Forstena gård i Västra Tunhem hade i unga år varit kammardräng hos kronprinsen Sigismund. Hans bror Anders hade tjänat under Karl. I striden som kom att avgöra vem som skulle styra landet, vid Stångebro i Linköping 1598, stod de på varsin sida.
Sigismund förlorade och Torsten flydde landet. När han kom tillbaka gifte han sig med Märta Posse, vars bror hade slagits på samma sida.
Men de fick inte många år tillsammans. Snart uppdagades det att Torsten skrev hemlig korrespondens med den gamle kungen. Han fick fly landet på nytt och Märta, som bedömdes som en säkerhetsrisk, kastades i fängelse på Läckö slott.
Märta lyckades byta fängelsecellen till förvar i Mariestad och kunde under julhelgen 1608 fly till Polen, för att leva i landsflykt med sin man.
Ljusningen kom inte förrän parets son Lennart i vuxen ålder hade jobbat upp sig i graderna i Gustav II Adolf armé och med den nya kungens fulla förtroende kunde förhandla i föräldrarnas sak.
1624 kunde de återvända från ett liv i landsflykt och avsluta sina dagar i hemmet på Restad gård.
Källa: Peter Johansson, Vänersborgs museum