Personakt Antavla

Karl Ulfsson

Hertig, junker och riddare av Tyska orden.

Far:Ulf "Fase" Karlsson (- 1248?)

Född:
Död:1260-07-13 Litauen (Kurland), slaget vid Durben. [1]

Noteringar

Av Erikskrönikan framgår, att relationen mellan Birger jarl och Ulf ”Fases” son, Karl Ulfsson var mycket spänd. Birger skall ha strävat efter att förgifta Karl och därmed undanröja det hot dennes existens innebar.

Det står utom allt tvivel att Karl var en av Sveriges mäktigaste män i början av 1250-talet, men bevis för en öppen konflikt mellan honom och Birger jarl saknas. När Birgers dotter Rikissa for till Oslo för att gifta sig med den norske tronarvingen Håkon år 1251, så åtföljdes hon av Karl Ulfsson, något som rimligen vittnar om jarlens förtroende för sin unge släkting.

Så småningom gick emellertid Karl i frivillig landsflykt och sökte sig till Tyska ordens nordliga gren i Baltikum och stupade den 13 juli 1260 i slaget vid Durben, Kurland (nuvarande Litauen). Karl gick således samma öde till mötes som farfadern, Karl "den döve", att dö för Gud på andra sidan Östersjön. Karls död tolkades som en kristen martyrdöd och avsatte talrika spår i de historiska källorna, medan omständigheterna vid fadern, Ulf Fases eget frånfälle, är och förblir oklara.
(Källa: Dick Harrison – Jarlens sekel)


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1248? Fadern Ulf "Fase" Karlsson dör omkring 1248 [1]
1260 Död 1260-07-13 Litauen (Kurland), slaget vid Durben [1]

Källor

[1]Dick Harrison - Jarlens sekel