Lagman i Närke, riksråd och syssloman för Vadstena kloster. Blev ca 58 år.
omkring 1333 Ulvåsa, Östergötland. [1]
1391.
Den heliga Birgitta hade åtta barn, fyra söner och fyra döttrar. En av sönerna var Birger, som blev lagman och riksråd liksom sin bror Karl, men var känd för att var betydligt ödmjukare än brodern. Han var lagman i Tiohärads lagsaga i Småland och sedan i Närke.
Karl och brodern Birger bodde på Ulvåsa men gick som barn i skolan i Skänninge.
Birger åkte till Rom för att där förena sig med sin syster Katarina och sin mor Birgitta. Birgittas mål var att få påvens tillstånd att grunda en ny klosterorden i Vadstena. Väntan i Rom blev lång. Det tog ungefär 20 år innan Birgitta fick sin nya klosterorden godkänd.
När Birgitta fått sin klosterregel godkänd 1370 begav sig Birgitta och barnen Katarina och Birger på pilgrimsfärd till det heliga landet Palestina och Jerusalem. Under sin pilgrimsresa blev Birger i Jerusalem dubbad till riddare av den Heliga Gravens kyrka.
När de kom tillbaka till Rom dog Birgitta 1373. Då tog Katarina och hennes bror Birger Birgittas kvarlevor till Vadstena. I Franciscas brev står att Birgittas barn Birger och Katarina lämnade Rom den 4 december för att resa hem med Birgittas kvarlevor. Deras pass, utställt av staden Roms senator, finns bevarat.
Så färdades Birgittas kvarlevor den långa vägen hem från Rom över Alperna och upp de gamla pilgrimsvägarna till Östersjön. Resan gick vidare till Sikavarp på Ölands östra sida, tvärs över ön och sedan över till Bröms. Därefter följde man kusten norrut förbi Kalmar till Söderköping och över Linköping till Vadstena.
Birger var gift två gånger och dog 1391.