Hovdam, älskarinna till Karl XIII och Karl XIV Johan. Blev 60 år.
Henrietta Mariana (Marianne) Charlotta Koskull 1785-1845
1785-02-19 Växjö, Småland.
1845-03-30 Stockholm.
Henrietta Mariana "Marianne" Charlotta Koskull var en svensk kammarfröken. Hon blev känd som den utpekade mätressen till Karl XIII och till Karl XIV Johan. Som sådan utövade hon också ett visst inflytande vid hovet.
I Hedvig Elisabet Charlottas dagbok beskrivs Koskull som högt bildad och behaglig och med ett i grunden gott hjärta, men också som fåfäng och intrigant.
Hon blev 1809 hovfröken, och därefter kammarfröken, hos drottning Charlotta. Vid hovet var hon en av de ledande figurerna i sällskapslivet och omtalad för sin bildning och musikalitet. Hon spelade harpa och innehade ofta huvudrollen i hovets amatörteater.
Mariana Koskull har utpekats som älskarinna till både Karl XIII och till Karl XIV Johan. I båda fallen är historikerna oeniga om hon verkligen hade denna roll, eller bara försökte göra sken av det. De är också oense om ifall hon fick ett barn tillsammans med den sistnämnda.
Koskull ska ha låtit avmåla sig som musikens musa, och placerade denna bild i en tavla vars baksida var ett porträtt av en spåkvinna. Tavlan hängdes i Karl XIII:s förrum. Enligt Magnus Jacob Crusenstolpe var detta ett sätt att kommunicera med kronprinsen: då tavlan var vänd med spåkvinnan framåt, var det ett tecken på att hon skulle tillbringa dagen med kungen, och då den var vänd med musan framåt, var dagen vikt för kronprinsen.