Personakt Antavla

Don Carlos av Spanien

Far:Filip II av Spanien (1527 - 1598)
Mor:Maria Manuela av Portugal (1527 - 1545)

Född:
Död:

Noteringar

Sonen Don Carlos var det bekymmer med ända från början. Han hade dåliga anlag, föräldrarna var kusiner och dessutom bägge barnbarn till Johanna den vansinniga. Tidigt visade sonen mycket sjuka och grymma egenskaper Han kunae låta flå en häst levande eller grilla harar utan att döda dem först. Då han var 17 år ramlade han så illa att han måste opereras, ett stycke av skallbenet togs bort, vilket inte förbättrade hans tillstånd. Han fick ofta häftiga raserianfall, en gång tvingade han en skomakare att äta upp de stövlar han råkat göra för små för Don Carlos.

Kronprinsen hatade sin far och inledde naiva konspirationer. Med hjälp av trupper i Holland skulle han bryta sig ut och skapa ett eget kungadome. Eftersom han ålder stod kungens andra hustru, Elisabeth av Valois mycket nära, umgicks de ofta. Skvallret gick. Sonen blev alltmer bisarr. Till slut beslöt sig kungen för att låsa in pojken i fästningen i Madrid. Sonen reagerade våldsamt med hungerstrejk och med att i protest stoppa i sig allehanda föremål, bl.a. en dyrbar ring med ädelstenar.

Kort därefter dog han i fängelset, troligtvis av utmattning och umbäranden. Omedelbart spreds rykten om att Filip hade låtit döda sonen. I synnerhet Spaniens fiender i Holland spred den här versionen. Den bidrog starkt till den s.k. svarta legenden. Wilhelm av Oranien, holländarnas upprorsledare, utnyttjade skickligt ryktena och skrev sin "Apologia" där Filip anklagades för mord. Bland annat. Ryktena och smutskastningen av Spanien fortsatte sedan i Europa i tvåhundra år, vilket bl.a. avspeglas i Verdis opera "Don Carlos" och i en pjäs av Schiller.
Källa: Herman Lindqvist - Historien om Spanien


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1527 Modern Maria Manuela av Portugal föds 1527
1527 Fadern Filip II av Spanien föds 1527 [1]
1545 Modern Maria Manuela av Portugal dör 1545
1578 Halvbrodern Filip III av Spanien föds 1578-04-14
1597 Halvsystern Catalina av Spanien dör 1597
1598 Fadern Filip II av Spanien dör 1598-09-13 Spanien, El Escorial (nära Madrid) [1]
1621 Halvbrodern Filip III av Spanien dör 1621-03-31

Källor

[1]Herman Lindqvist - Spanien
Don Carlos av Spanien målning av Sanchez Coello, Prado, Madrid
Copyright: Engstrand 2012