Personakt Antavla

Gustaf Adolf Skytte

Far:Jakob Skytte
Mor:Anna Bielkenstierna

Född:
Död:1663-04-27. [1]

Noteringar

Gustaf Adolf blev ryktbar som sjörövare innan han fyllt 20 år, vilket sades medföra "att modern dog av sorg". Han var i ungdomen både kvick och livlig och utmärkte sig för goda kunskaper.
Tillsammans med några likasinnade bekanta hyrde han hösten 1657 en holländsk jakt. När de kommit ut på havet, mördades den lilla holländska besättningen. Därefter signerade Skytte ett köpekontrakt på skutan med den döde skepparens sigill och därefter använde han skutan som sin egen. En av deltagarna i sjöröveriet, som kanske ångrade sig, blev mördad av Skytte och systern Anna.

När Skytte hade fått smak för denna typen av vikingadåd, planerades några år senare att upprepa brottet. Han och svågern, Gustaf Drake, gift med systern Anna, samlade för genomförandet 13 man, varav flera inte kände till avsikten med resan. Från Kalmar och Blekinges gamla vikinganästen styrde sällskapet ut på havet och använde på nytt den skuta, som Skytte tidigare hade erövrat. Efter många seglatser i Kattegatt och Sundet, träffade man i trakten av Öland på ett hollänskt fartyg. Drake tvang hela besättningen att avlägga trohetsed. Därefter stormade man holländaren och mördade besättningen, 7 man, och flyttade över alla dyrbarheter och de värdefulla varorna till den egna skutan.
Sedan borrades hål i det holländska fartyget, som sjönk inte långt från Öland. Men vågorna förde in det sjunkande skeppet till stranden och bland lokalbefolkningen började rykten spridas om illdådet. Drake med sin hustru Anna lämnade då fäderneslandet. Allt uppdagades och Skytte dömdes till döden. Hans svärfar, översten Hugo Hamilton, bad om nåd, vilket avvisades och Gustaf Adolf Skytte blev arkebuserad den 27 april 1663.
Källa: Biographiskt lexicon band 1-20 - utgivet i Uppsala 1852


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1663 Död 1663-04-27 [1]

Källor

[1]Biographiskt lexicon öfver namnkunnige svenske män - utgivet i 23 band mellan åren 1835-1857