Personakt Antavla

George Boleyn

Lord Rochford. Blev ca 33 år.

Far:Thomas Boleyn (1477? - 1539)
Mor:Elizabeth Howard (1480? - 1538)

Född:omkring 1503.
Död:1536-05-17 England, London, Towern.

Sambo med Jane Parker


Noteringar

George Boleyn, Viscount Rochford, född ca 1503, död 17 maj 1536, var barnbarn till Thomas Howard, 2:e hertig av Norfolk, son till Elizabeth Howard och diplomaten Thomas Boleyn, 1:e earl av Wiltshire, bror till Mary Boleyn och Anne Boleyn.

Lord Rochford blev medlem i Henrik VIII:s Privy Chamber, och i december 1529 for han på sitt första diplomatiska uppdrag till Frankrike. Man tror att det var hans yngre syster Annes inflytande som säkrade denna post åt honom, då den franske ambassadören, du Bellay, anmärkte på att han var betydligt yngre än många av de andra utländska diplomaterna. Thomas Wyatt (född 1503) sändes till Rom flera år tidigare och Lord Rochfords "stora slagfärdighet" lovordades i samtida poesi. David Starkey menar att han hade “en del av Annes talanger och all hennes stolthet”.

Han gifte sig med Jane Parker, men det var ett olyckligt äktenskap, vilket somliga tror berodde på att lord Rochford kan ha varit homosexuell. Detta är dock bara spekulationer, och det är möjligt att deras olyckliga äktenskap berodde på personkemin dem emellan – under denna tid var många fångna i kärlekslösa äktenskap. Han hade dessutom ett rykte som kvinnokarl, vilket verkar tyda på att han inte var homosexuell.

Lord Rochford anklagades för att ha begått incest med sin egen syster, som då var Henrik VIII:s maka. Fadern, Lord Wiltshire, slapp sitta i den adliga juryn mot dem och gick i exil.

Anne anklagades för att ha begått äktenskapsbrott med fyra andra män, men incestanklagelsen var den allvarligaste. George stod inför rätta några timmar efter henne 15 maj och han ansågs skyldig och sändes till Towern för att där avrättas den 17 maj. Anklagelserna anses numera som fabricerade. Även på den tiden trodde man inte på dem, och de framfördes under nästa generation endast av extrema katoliker som riktiga.

Hans tal vid stupstocken rörde huvudsakligen försvarandet av den protestantiska läran som han hade anammat som vuxen. Han talade hängivet om bibeln och ”denna världens fåfänga”. Hans syster halshöggs två dagar senare.


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1503? Födelse omkring 1503
1507? Systern Anne Boleyn föds omkring 1507 England
1536 Död 1536-05-17 England, London, Towern