Personakt Antavla

Birgitta Larsdotter

Far:Lars Katarinasson (Petersson)
Mor:Benedikta Sunesdotter (- >1261)

Född:
Begravd:Skokloster, Sko klosterkyrka, Uppland. [1]
Död:efter 1288. [1]

Noteringar

Den unge lagmannen Lars var förälskad i den vackra Benedicta och känslorna var besvarade. Lars var besläktad med de äkta folkungarna och Benedictas far, Sune, kanske hade tänkt sig någon annan mer strategisk allians, ute i Europa kanske. För Lars var dock kärleken viktigare än karriären. Han rövade helt enkelt Benedicta från klostret i Vreta med hjälp av brodern Filip. Hur det gick till framgår av balladen, får vi väl tro. Rovet skedde 1244 och de flydde till mödernegård i Norge och lät där bröllopet stå. I verkligheten var det farmors födelsegård som fanns i Norge.

Att fortsätta som lagman var var förstås omöjligt. De båda levde i Norge i åtta år och födde en dotter Birgitta. I balladen sägs att de inte hade barn, vilket alltså var fel. Men efter åtta år dog Lars och Benedicta och Birgitta reste hem till Sverige. Benedicta gifte om sig med danske stormannen Svantepolk Knudsen, verksam i Sverige.

Om Birgitta är bara känt att hon levde 1288 och senare blev begravd i Skokloster. Det finns också uppgifter om att det hållits själarykt för henne 1293 i Lindasund, Norrsunda . Själarykt var en mässa med förböner som brukade vara kopplad till stora donationer. År 1293 testamenterades gården Lindasund till Sko kloster av Magnus Johansson Ängel, kusin till Benedicta. Han säger i gåvobrevet att han ärvt gården efter Birgitta.
(Källa: Mats Lejdeby - Kampen om bygdemakten)


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1240 Halvsystern Ingeborg Svantepolksdotter föds 1240
>1261 Modern Benedikta Sunesdotter dör efter 1261
>1288 Död efter 1288 [1]

Källor

[1]Mats Lejdeby - Kampen om bygdemakten