Personakt Antavla

Gustav Frederik Philip Richard av Sayn-Wittgenstein-Berleburg

Prins i Danmark.

Far:Richard Casimir Karl August Konstantin av Sayn-Wittgenstein-Berleburg (1934 - 2017)
Mor:Benedikte Astrid Ingeborg Ingrid av Danmark (1944 - )

Född:1969-01-12 Tyskland, Frankfurt-am-Main. [1]

Noteringar

När Gustav var ca 30 år gammal planerade han att gifte sig med fransyskan Elvire Pasté de Rochefort i Sacré Cour på Montmartre i Paris. Två veckor innan bröllopet avlystes allt; förklaringen var ”säkerhetsskäl på grund av alla kändisar”. Sanningen var att förhållandet plötsligt tagit slut.

2007 planeras ett nytt bröllop med barnboksförfattaren och tidigare fotomodellen Carina Axelsson från Sverige, född 1975. Carina har svensk-mexikanska föräldrar, har tidigare bott i Sverige men växte upp i bergen nära Santa Cruz i Kalifornien. Vid ett besök i San Francisco upptäcktes hon av en modellagentur och flyttade kort därefter till New York. Senare flyttade hon vidare till Paris, där hon utbildade sig till skulptör och illustratör.

Ett problem finns dock: ett testamente som Gustavs farfar, furste Gustav Albrecht, skrev i början av 1900-talet, där det stipuleras att prins Gustav ska ta över slottet Berleburg ”om han gifter sig med en arisk flicka som är adlig och protestant”. Det fanns tre problem: Carina Axelssons mamma var mexikan och hon var född i en katolsk familj utan adliga föräldrar. Hon uppfyllde alltså inga av kraven i testamentet.

Paret är i dag båda 53 år gamla, bor ihop och har två döttrar tillsammans. De har kämpat i flera år för att få den särskilda passagen i testamentet upphävd. Furstens krav har nu prövats i rätten - en tysk domstol har nu beslutat att prins Gustav är den rättmätiga ägaren av slottet och att testamentet inte kan stå i vägen för paret.

Prins Gustav är son till den danska prinsessan Benedikte och den nu avlidne prins Richard. Han är därmed systerson till drottning Margrethe av Danmark, och den svenska prinsessan Ingrid – sedemera dansk drottning – var hans mormor.


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1969 Födelse 1969-01-12 Tyskland, Frankfurt-am-Main [1]
1970 1 år Systern Alexandra Rosemarie Ingrid Benedikte av Sayn-Wittgenstein-Berleburg föds 1970-11-20 Danmark, Köpenhamn [1]
1975 6 år Systern Nathalie Xenia Margareta Benedikte av Sayn-Wittgenstein-Berleburg föds 1975-05-02 Danmark, Köpenhamn [1]
2017 48 år Fadern Richard Casimir Karl August Konstantin av Sayn-Wittgenstein-Berleburg dör 2017-03-13 Tyskland, Berleburg

Källor

[1]Danska kungahusets officiella hemsida - www.kongehuset.dk/