Personakt

Anne Neville

Drottning i England 1472-1485, hertiginna av Gloucester. Blev högst 29 år.

Född:1456.
Död:1485.

Äktenskap med Rikard III (Richard III) av England (Plantagenet) (1452 - 1485)

Vigsel:1472 England, London, Westminster Abbey.

Noteringar

Anne var dotter till Rikard Neville, earl av Warwick och Anne Beauchamp. Genom hela sitt korta liv kom Anne Neville att användas som en bricka i det politiska spelet. Hon tillbringade en stor del av sin barndom på Middleham Castle, en av faderns egendomar, där hon och den äldre systern Isabella kom i kontakt med hertigen av Yorks yngre söner. De skulle komma att spela avgörande roller i båda systrarnas öden.

Vid fjorton års ålder blev hon bortlovad till Edvard, prins av Wales, Henrik VI:s arvtagare. Annes far, som var missnöjd med det han hade fått i gengäld för att hjälpa Edvard IV av England till tronen, hade bytt sida och allierat sig med Margareta av Anjou, Henrik VI:s drottning. Margareta hyste misstankar kring Warwicks motiv, särskilt som Annes syster, Isabella, hade gift sig med den regerande kungens bror, George, hertig av Clarence. Det är inte säkert att någon formell vigsel ägde rum mellan Anne och Edvard, men de blev antingen vigda eller formellt trolovade (vilket var juridiskt likvärdigt) på slottet i Amboise i Frankrike, troligtvis 13 december 1470.

Earlen av Warwick, som hade skickats till England av Margareta för att återinsätta Henrik på tronen, lyckades med uppgiften, men besegrades och dödades i strid några månader senare. Anne återvände till England med sin nye make och svärmor och fann att hon var faderlös.

Vid Edvards död i slaget vid Tewkesbury 4 maj 1471 blev femtonåriga Anne änka, vilket ledde till osämja mellan medlemmar i huset York. Det finns en berättelse om hur kung Edvards yngre bror, Rikard av Gloucester, fann henne arbeta som tjänare i London. Oavsett om det ligger någon sanning i det, så kan det ha varit så att Rikards vilja att gifta sig med henne bottnade i barndomskärlek och att Clarences önskan att stoppa ett sådant äktenskap grundades i att han ville bli ensam arvtagare till Nevillesystrarnas titlar och ägor (varav en stor del kom från deras mor, Anne Beauchamp).

Vigseln mellan Anne Neville och Rikard, hertig av Gloucester, ägde rum 12 juli 1472 i Westminster Abbey, och de bosatte sig i det välbekanta Middleham Castle, då Rikard hade utsetts till Governor of the North å kungens vägnar. De fick bara ett barn, Edvard, född på Middleham omkring 1473. Annes hälsa var aldrig god, hon led troligtvis av tuberkulos.


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1456 Födelse 1456
1472 Vigsel Rikard III (Richard III) av England (Plantagenet) 1472 England, London, Westminster Abbey
1485 Död 1485