Personakt

Carl Gera (Holgersson)

Riksråd, friherre, lagman i Östergötland.

Född:
Död:

Barn med Kristina Färla (Bengtsdotter)

Barn:
Beata Gera (Carlsdotter) (1550? - 1612?)

Noteringar

Karl Holgersson Gera ingick i en svensk beskickning till den tyske kejsaren som Gustav Vasa lät sända ivag 1545. Allt var förberett för deras resa och ankomst. Innan beskickningen avgick till sin bestämmelseort hade man skrivit ett brev till mottagarlandet med begäran om lejd för beskickningens medlemmar. Papperen var således i sin ordning när svenskarna lämnade landet och reste ned till kontinenten. Trots det uppstod problem när de anlände till Worms. De överfölls och fängslades på öppen gata och infördes i ett närbeläget hus. Man beslagtog också deras hästar, viktiga papper och andra saker som de förvarade på sitt boende på en av stadens tavernor. De fördes bort i fängsligt förvar till borgen Hatstatt och en lång väntan för de tillfångatagna tog sin början.

Bakom kidnappningen låg en tysk adelsman vid namn Claus von Hatstatt. Han var en tysk knektvärvare som Gustav Vasa anlitat i flera fall, i synnerhet under Dackefejden 1542-1543. Den svenske kungen hade även använt honom som diplomatisk agent och han var överlag en person med flera knutna band till Sverige och Gustav Vasa. Problemet var bara att Claus von Hatstatt hade innestående fordringar på den svenska kronan och hyste ett personhgt agg gentemot Gustav Vasa. När hans underhuggare i Worms identifierat de nyanlända resenärerna som svenska diplomater meddelade de omgående sin hämndgirige arbetsgivare - och han såg sin chans.

Tiden i fängelse var dock inte obehaglig för de svenska fångarna. Claus von Hatstatt förklarade vänligt att det inte var något personligt mot dem utan att kidnappningen var riktad mot Gustav Vasa och den
svenska kronan. Han titulerade den svenske adelsmannen "lieber Karl", som å sin sida kallade sin frihetsberövare "lieber Claus". Efter tolv veckor i ofrihet släpptes alla förutom Karl. Ärendet med den fängslade högadelsmannen togs upp på riksdagen i Arboga i januari 1546. Riksrådet och ständerna enades om att en stor lösensumma skulle betalas ut och Karl Holgersson släpptes fri ur sitt fängsliga förvar.
Källa: Bo Eriksson - Sturarna


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1550? Dottern Beata Gera (Carlsdotter) föds omkring 1550
1612? Dottern Beata Gera (Carlsdotter) dör omkring 1612