Personakt

Gustafva Björklund

Restauratrice och mamsell, älskarinna till Karl XIV Johan. Blev högst 68 år.

Född:1794. [1]
Död:1862-10-04.

Sambo med Karl XIV Johan (Jean Baptiste) Bernadotte (1763 - 1844)

Utomäktenskaplig förbindelse:

Noteringar

Caisa Warg och Charles Hagdahl dominerar den klassiska svenska kokbokslitteraturen. Deras utgåvor om kokkonstens alla regler på 1700- och 1800-talen har levt vidare in i de modernare köken. Vid sidan av dessa bör även Gustafva Björklunds namn finns med.

Restauratrice och mamsell Gustafva Björklund eller "demoiselle", som hon också kallas i offentliga handlingar var en mästarinna i kokkonstens alla regler. Hennes middagar blev allmänt erkända inte enbart vad gällde smaken utan också för det läckra sätt de lades upp och serverades. När hon gav ut sin "Kokbok" 1847 satte hon igång många kastruller runtom i landet. Andra upplagan av den populära boken trycktes 1849 och det blev ytterligare tre tryckningar under hennes levnad. Och efter hennes död 1862 utgavs ytterligare åtta upplagor.

Till skillnad från Caisa Wargs berömda "man tager vad man haver", blev Gustafvas motto "exakta mått till varje recept". Måtten angav hon både i det gamla och det nya systemets viktenheter, d.v.s. i ort och i gram. Dessutom presenterades de flesta rätter i både svenska och franska termer. Kokboken presenterade drygt 2000 anrättningar , varav hundratalet soppor, lika många svamprätter och ett femtiotal fisksåser.

I skriften "Anteckningar om svenska qvinnor" 1864 skrevs följande:
" Björklund, Gustafva, mamsell. Hon är mycket känd för sin kokbok, hvilken de senaste 20 åren varit mest begagnad och sålts i många upplagor. Hon höll en längre tid den bästa restaurationen i Stockholm, vid Munkbron, der alla större kalaser alltid tillställdes, och prisades hon såväl för sin goda mat som illustra servering, hvilken på den tiden gjorde epok. Hon dog, i knappa omständigheter, den 4 oktober 1862, 68 år gammal."

Gustafva verkade även en tid i Göteborg - åren 1855-1862. I Göteborg var hon både traktörska och rumsuthyrare. I "Göteborgs kalender 1857" finns en annons som berättar om "Börsens Restauration med tillhörande konditori. Föreståndare R. W. Ekström, Restauratrice Mams. Gustafva Björklund." Gustafva bodde vid Fattighusgatan 41 i Göteborg (sedan 1883 Stampgatan ).

Samarbetet med källarmästare Ekström på Börsen slutade 1858 och därefter drev hon ett spiskvarter i hörnet av Torggatan och Spannmålsgatan. Rörelsen avvecklades dock snart och i juli 1862 återvände Gustafva till Stockholm, där hon dog den 4 oktober av "hjertfel och slaganfall" och begravdes på Johannes kyrkogård.

Varför lämnade Gustafva vänner och berömmelse i huvudstaden och for till Göteborg? Kanske för att fly från elaka tungor och uppmärksamhet från ett vidlyftigt levene. Förvisso hade "Demoiselle" inte enbart bjudit på kökets goda anrättningar utan även sängens. Och det var inte vilka herrar som helst, som platsade i Gustafvas gemak. En av dessa herrar var självaste Karl XIV Johan. Resultatet av herdestunderna med kungen, som var över 60 år, blev enligt Villeberga kyrkoarkiv flickorna Lovisa Elisabeth 1824 och Henrietta Gustafva 1825. Sekretessen kring flickornas födelse var sträng. De sändes till Paris för uppfostran och fick som
guvenör och beskyddare en minister von Wetterstedt.

(Källa: Göteborgs Posten 26 mars 1992-Göteborg berättar: Den rara restauratrisen)


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1794 Födelse 1794 [1]
1844 Partnern Karl XIV Johan (Jean Baptiste) Bernadotte dör 1844-03-08 Stockholm [2]
1862 Död 1862-10-04

Källor

[1]Göteborgs Posten 26 mars 1992 - Göteborg berättar: Den rara restauratrisen
  
[2]Eva Helen Ulvros - Oscar I - en biografi