Personakt

Vasilij Golitsyn

Älskare till Rysslands regent, Sofia. Blev högst 72 år.

Född:1642. [1]
Död:1714.

Sambo med Sofia Romanov (Aleksejevna) (1657 - 1704)

Utomäktenskaplig förbindelse:

Noteringar

Sofia var passionerat förälskad i Vasilij, som hon mötte vid 24 års ålder. Vasilij var en vacker karl med eleganta kläder och europeiska maner. Att Sofia hade en älskare, som till på köpet var gift och hade barn, var en oerhörd utmaning mot den offentliga meningen. Han var en lysande statsman och Sofia initierade flera progressiva reformer under hans inflytande. Han föreslog till och med att livegenskapen skulle upphävas, men här mötte han orubbligt motstånd.

I Moskva levde Golitsyn som en grand seigneur efter västerländskt föredöme i sitt magnifika stenpalats med massiva takplattor av brons. Besökare som väntade sig den vanliga primitiva moskovitiska inredningen häpnade över prakten: snidade tak, marmorstatyer, målade glasrutor, musikinstrument, matematiska och astronomiska instrument, förgyllda stolar och ebenholtsbord med elfenbensinläggningar. På väggarna hängde gobelänger, höga venetianska speglar och tyska kartor i förgyllda ramar. Biblioteket ståtade med böcker på latin, polska och tyska och ett galleri med porträtt av alla ryska tsarer och många regerande monarker i Europa.

Golitsyn stimulerades i hög grad av umgänget med utlänningar. Han var trägen besökare i Tyska förstaden, där han ofta åt middag med general Patrick Gordon, den skotske officeren som hade varit hans rådgivare och medarbetare i strävandena att reformera armén. Golitsyns palats i Moskva blev en samlingsplats för utländska resenärer, diplomater och köpmän.
Källa: Robert K. Massie - Peter den store - hans liv och värld


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1642 Födelse 1642 [1]
1657 Partnern Sofia Romanov (Aleksejevna) föds 1657 [2]
1704 Partnern Sofia Romanov (Aleksejevna) dör 1704 [2]
1714 Död 1714

Källor

[1]Tsar Peter och kung Karl
  
[2]Henri Troyat - Fantastiska furstinnor