Personakt Antavla

Hedvig von Ravensberg

Grevinna.

Far:Otto III av Ravensberg

Född:omkring 1280 Tyskland. [1]
Död:

Äktenskap med Torgils Knutsson (- 1306)

Vigsel:omkring 1303 Stockholm. [1]

Noteringar

När marsken Torgils Knutsson letade efter en ny brud, som kunde ge honom politiska fördelar och säkra hans maktställning visade han omvärlden att han fortfarande behärskade det politiska spelet alltigenom och att han inte hade några planer på att dra sig tillbaka. Han sökte utanför Sveriges gränser och det hade inte gått lång tid efter hustrun Birgittas död förrän han friade till den 23 år gamla dottern till greve Otto III av Ravensberg i Nordtyskland.

Hon var kusin till greve Jakob av Norra Halland, den norske kungens nära samarbetspartner under många år. På det sättet knöt marsken till sig såväl det tyska grevskapet som greve Jakob och därmed hela det antidanska nätverk som kung Håkon av Norge stod i spetsen för. Greve Jakob seglade själv till Tyskland för att hämta henne och återvände till Sverige med både henne och hennes far mitt i sommaren.

Efter avrättningen av Torgils 1306 levde Hedvig som änka i mer än 40 år. Hon gifte aldrig om sig men stannade i Sverige i många år innan hon till sist reste hem till Tyskland. Hon verkar aldrig ha glömt Torgils, och 1334 skänkte hon kyrkan i Biefeld i Mecklenburg en samling konstföremål till altaret, och köpte med det en årlig mässa för Torgils, som varje år till evighetens inträde skulle hållas den 9 februari, dagen då hans huvud föll för bödelssvärdet.
(Källa: Tore Skeie - Jungfrun från Norge)


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1280? Födelse omkring 1280 Tyskland [1]
1303? Vigsel Torgils Knutsson omkring 1303 Stockholm [1]
1306 Maken Torgils Knutsson dör 1306-02-10 Stockholm, Malmtorget [1]

Källor

[1]Tore Skeie - Jungfrun från Norge