Personakt

Gustaf von Blixen-Finecke

Adjutant, älskare till Victoria. Blev ca 51 år.

Född:omkring 1858 Danmark. [1]
Död:1909.

Sambo med Victoria Sofia Maria av >> Baden (1862 - 1930)

Utomäktenskaplig förbindelse: [1]

Noteringar

Gustaf von Blixen-Finecke var född i Danmark, där familjen ägde stora gods, och var nära lierade med kungafamiljen.

Blixen har av samtida betraktare beskrivits som en mycket ståtlig man. Han tillhörde en förmögen släkt med stora gods i Danmark och Sverige. Modern var född prinsessa av Hessen-Kassel och en moster var gift med den danske kungen Kristian IX.

I Stockholm tillhörde han den tidens jetset och beraktades som en av huvudstadens mest åtråvärda ungkarlar - rik, begåvad och underhållande. Han gifte sig aldrig och dog redan 1909 - vid 51 års ålder - utan att ha fått sedvanlig befordran varken vid hovet eller vid sitt regemente. En släkting till honom gifte sig med en ung danska, Karen Dinesen sedermera Blixen - en av de stora i nordisk litteratur.

Gustaf von Blixen blev älskare till Victoria av Baden, sedemera drottning i Sverige, gift med kronprins Gustaf. Victoria blir allt oftare sjuk. Hon får svårt att andas och åker på ständigt upprepade hälsoresor söderut. 1890 reser hon tillsammans med sin make, Gustaf, till Egypten. Hennes läkare hade rått henne att åka till den torra och varma luften för att försöka bota sina angripna luftrör. Victoria livslust väcktes bland alla fornminnen och upplevelser i Nildalen och hon sågs visa alltför stort intresse för den medföljande adjutanten Gustaf Blixen-Finecke.

I Egypten får Victoria tillfälle att ägna sig åt sin stora hobby, fotografering och adjutanten hjälpte henne att bära utrustningen och framkalla plåtarna. Kronprinsen blev självfallet svartsjuk och kränkt och tvingades till allvarliga samtal med makan. Året efter 1891 reser Victoria utan maken till Egypten igen, men Gustaf Blixen-Finecke beordrades den gången till annan tjänstgöring.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om Karen Blixen
Karen Blixen, egentligen Karen von Blixen-Finecke, född 17 april 1885 på Rungstedlund, Själland, död 7 september 1962 på samma plats, var en dansk författare. Blixen var dotter till kaptenen och författaren Wilhelm Dinesen. År 1914 gifte hon sig med sin syssling, den svenske friherren Bror von Blixen-Finecke.

Mellan åren 1914 och 1931 var Karen Blixen bosatt i Brittiska Östafrika, nuvarande Kenya, där paret Blixen ägde och drev en kaffefarm. Mycket på grund av Bror Blixens ointresse blev farmen aldrig lönsam, utan krävde ständiga tillskott från olika finansiärer. Bland dem fanns Karen Blixens mor, som till slut krävde att Blixen skulle skilja sig från maken om mer pengar skulle skickas. Tiden i Afrika skildrade Karen Blixen i romanen Den afrikanska farmen. Den filmatiserades 1985 som Mitt Afrika, regisserad av Sydney Pollack och med Meryl Streep i huvudrollen. Mycket av den akademiska diskussionen om Blixens litterära verk har handlat om hennes skildringar av Afrika, inte minst i postkolonial teori.
(Text från Wikipedia)


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1858? Födelse omkring 1858 Danmark [1]
1862 Partnern Victoria Sofia Maria av >> Baden föds 1862-08-07 Tyskland, Karlsruhe [1]
1909 Död 1909

Källor

[1]Stig Hadenius - Gustav V - en biografi