Personakt

Gustaf von Blixen-Finecke

Adjutant, älskare till Victoria.

Född:Danmark. [1]

Sambo med Victoria Sofia Maria av >> Baden (1862 - 1930)

Utomäktenskaplig förbindelse: [1]

Noteringar

Gustaf von Blixen-Finecke var född i Danmark, där familjen ägde stora gods, och var nära lierade med kungafamiljen. Hans mor var prinsessa av Hessen och hans moster drottning i Danmark.

Blixen har av samtida betraktare beskrivits som en mycket ståtlig man. Han tillhörde en förmögen släkt med stora gods i Danmark och Sverige. Modern var född prinsessa av Hessen-Kassel och en moster var gift med den danske kungen Krisdan IX.

I Stockholm tillhörde han den tidens jetset och beraktades som en av huvudstadens mest åtråvärda ungkarlar - rik, begåvad och underhållande. Han gifte sig aldrig och dog redan 1909 - vid 51 års ålder - utan att ha fått sedvanlig befordr an varken vid hovet eller vid sitt regemente. En släkting till honom gifte sig med en ung danska, Karen Dinesen sedermera Blixen - en av de stora i nordisk litteratur.

Gustaf von Blixen blev älskare till Victoria av Baden, sedemera drottning i Sverige, gift med kronprins Gustaf. Victoria blir allt oftare sjuk. Hon får svårt att andas och åker på ständigt upprepade hälsoresor söderut. 1890 reser hon tillsammans med sin make, Gustaf, till Egypten. Hennes läkare hade rått henne att åka till den torra och varma luften för att försöka bota sina angripna luftrör. Victoria livslust väcktes bland alla fornminnen och upplevelser i Nildalen och hon sågs visa alltför stort intresse för den medföljande adjutanten Gustaf Blixen-Finecke, vars mor var född prinsessa av Hessen-Kassel och syster till dåvarande danska drottningen.

I Egypten får Victoria tillfälle att ägna sig åt sin stora hobby, fotografering och adjutanten hjälpte henne att bära utrustningen och framkalla plåtarna. Kronprinsen blev självfallet svartsjuk och kränkt och tvingades till allvarliga samtal med makan. Året efter 1891 reser Victoria utan maken till Egypten igen, men Gustaf Blixen-Finecke beordrades den gången till annan tjänstgöring.


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1862 Partnern Victoria Sofia Maria av >> Baden föds 1862-08-07 Tyskland, Karlsruhe [1]
1930 Partnern Victoria Sofia Maria av >> Baden dör 1930-04-04 Italien, Rom, Villa Svezia [2]

Källor

[1]Stig Hadenius - Gustav V - en biografi
  
[2]Gustaf von Platen - Bakom den gyllene fasaden - Gustaf V och Victoria