Blev högst 59 år.
1771.
1830-12-28 Stockholm.
omkring 1801.
1805.
Han tog över Göteborgs mest framgångrika företag – men lyckades driva det över konkursens rand efter fem år.
John Hall den yngre var den olycklige miljonärssonen som hellre ville vara konstnär – 59 år gammal hittades han ihjälfrusen i ett uthus i Stockholm – hemlös och utblottad.
– Jag brukar tänka att om han bara hade haft en bror, men nu var han den enda sonen och han var egentligen ingen affärsman, säger Johanna Lindén, intendent på Gunnebo slott.
Efter en kall decembernatt 1830 hittas en äldre grånad herre ihjälfrusen på Södermalm i Stockholm. Mycket lite hos mannens utseende skvallrar om att han 28 år tidigare varit den rikaste personen i Göteborg – mannen är John Hall den yngre.
Med så väl förspänt ekonomiskt hade John Hall den yngre en bekymmersfri uppväxt. Hans största intresse ska ha varit naturvetenskap.
– Han var en samlare av rang och hade ett kabinett där han förvarade saker han tyckte var spännande så som växter, insekter och framför allt fåglar som han gillade väldigt mycket. Men han var även en god tecknare..
Elaka tungor talade om John Hall den yngre som en bortskämd slyngel och en fullkomlig idiot. Inte speciellt mycket talar för att det skulle vara sant då sonen var påläst och kunde flera olika språk.
– Samtiden dömde honom väldigt hårt. Det delades ut pampletter i gathörnen med rent förtal. Man skulle nästan kunna jämföra det med dagens nätmobbning, säger Johanna Lindén.
Vad man vet är att han varken ärvde sin fars intresse eller näsa för affärer. John Hall den äldre dog 1802 och sonen bestämde sig att ta över hans företag, trots att egentligen inte hade någon erfarenhet som affärsman.
– Hans mor Christina och hans svåger, amiralen Claes Adam Wachtmeister, bestämde sig då för att plocka ur sin del ur företaget, de var nog ganska skeptiska från första början.
John Hall den yngre stod nu som ensam ägare till företaget. Men modern och svågerns uttåg hade gjort att John Hall & co hade en betydligt mindre kassakista att röra sig med. John hade strax innan sin fars död även gift sig med Constance Koskull, en av de vackraste kvinnorna i hela Göteborg som han skulle komma att få en dotter med, och till en början lekte livet för den nyblivna företagaren – men det skulle snabbt gå utför.
Förutsättningarna för honom var inte speciellt bra och i kombination med ett inte så välslipat sinne för affärer tog det inte lång tid innan affärsimperiet började falla sönder.
– Man kom även in i en lågkonjunktur. Dessutom tog sillperioden slut och sillen försvann helt under några år och trankokerierna var en av hans största inkomstkällor, säger Johanna Lindén.
1805 skildes Constance och John Hall den yngre och 1807, fem år efter han tagit över sin fars företag, begärdes konstnärssjälen John Hall den yngre i konkurs.
– Jag brukar tänka att om han bara hade haft en bror, men nu var han den enda sonen och han var egentligen ingen affärsman.
Det tog inte lång tid innan Göteborgs affärsmän samlades runt konkursboet för att göra sig en hacka. Advokater och affärsmän med David Carnegie den äldre i spetsen nästintill plundrade företagets tillgångar när man köpte de framgångsrika sågverken och järnbruken för en spottstyver.
Gunnebo slott tillföll hans mor Christina Hall som bodde där fram till 1818 då även hon gick i personlig konkurs och flyttade till en mindre lägenhet.
John Hall den yngre förstod att han blivit lurad och satte i gång en rättsprocess som skulle pågå fram till 1824.
– Då nådde man en förlikning. Då var han så trött och svag att han i princip gav upp och gick allt som allt plus minus noll. Hade han bara hållit ut ett tag till hade han säkert blivit kompenserad, menar Johanna Lindén.
I likhet med ekonomin hade John Hall den yngres utseende länga varit dalande. Skägget han hade anlagt var långt och ovårdat och under alla åren som rättsprocessen pågick levde han ett kringflackande liv.
Efter att ha hankat sig fram den sista tiden i livet hittas John Hall den yngre, en gång Göteborgs rikaste man, ihjälfrusen i Stockholm. Enligt vissa källor hittas han ihopkrupen mot skorstenen från ett bageri i jakt på värme, enligt andra ska han ha hittats i en tvättstuga.
Klart är att han den 28 december 1830 dör, 59 år gammal. Och inte ens efter det visar samhället honom någon givmildhet. I ett skillingtryck som sprids efter hans död bespottas han en sista gång:
"Högmod går för fall, eller en kort berättelse om John Hall, som var född miljonär, men likväl lefde ett ömkeligt och föraktat lif, samt dog i yttersta fattigdom utan att någon lefande varelse fällde en tår på hans graf."
(Text: Artikel i Expressen 2017-07-02)