Personakt Antavla

Knut Natt och Dag (Bosson)

Biskop i Linköping. Blev ca 76 år.

Far:Bo Natt och Dag (Bosson) (- ~1390)

Född:omkring 1360
Död:1436-05-12

Noteringar

Knut Bosson (Natt och Dag), Canutus Boetii, var en svensk biskop. Hans far Bo Bosson (Natt och Dag) var riddare och riksråd i Sverige.

Knut var kantor och dekanus i Linköping på 1380-talet, valdes till biskop i Linköping 1391, men vigdes först 1393, samtidigt som heliga Birgittas skrinläggning. Han deltog i Nyköpingsmötet 1396 och i upprättandet av unionsakten i Kalmar 1397.

Vid Engelbrekts resning 1434 tvingades han tillsammans med det övriga rådet att på mötet i Vadstena uppsäga konung Erik av Pommern tro och lydnad samt erhöll därefter Stegeborgs slott. Följande år var han ett av rådets ombud vid mötet i Halmstad, där det bestämdes, att konung Erik åter skulle erkännas, och 1436 bevistade han (kort före sin död) riksmötet i Arboga samt deltog i den villkorliga uppsägningen av kung Erik.

I styrelsen av sitt stift synes han varit tämligen egenmäktig och självrådig. Vadstena klosterfolk anklagade honom för delaktighet i abbedissan Ingegärds förbrytelser, och beskyllningen, att han för sina släktingars skull förspillde kyrkans gods, synes ej sakna grund.