Personakt Antavla

Sven (Svend) II av Danmark (Estridssen)

Kung i Danmark 1047-1074. Blev ca 56 år.

Far:Ulf Torkelsson (- ~1026)
Mor:Estrid av Danmark (Svensdotter)

Född:omkring 1020 1)
Död:1076-11-27 2)Källan Kim Hjardar - Vikingarnas värld anger dödsåret till 1074.

Barn med ?

Barn:
Knut IV "den helige" av Danmark (Svendssen) (~1043 - 1086)
Olof I Hunger av Danmark (Svendssen) (1052 - 1095)
Erik I "Ejegod" av Danmark (Svendssen) (1056 - 1103)
Niels av Danmark (Svendssen) (~1064 - 1134)
Sven av Danmark (Svendssen)
Harald III Hen av Danmark (Svendssen)
Benedict av Danmark (- 1086)
Ingerid (Ingrid) av Danmark (Svendsdatter)

Noteringar

Den norske kungen Harald "Hårdråde" fick sitt tillnamn p g a sin hårdhet mot stormännen. Harald skickade oavbrutet norska vikingaflottor att förhärja Danmarks kuster, och Sven Estridsson, som en augustikväll 1062 angriper honom vid mynningen av Nissan utanför Hallands kust, lider själv ett förkrossande nederlag. Flera hundra vikingaskepp deltog enligt källorna i slaget utanför Halmstad. Harald Hårdråde lyckas personligen erövra Svens skepp sedan Sven själv med nöd klarat sig i land. Fred sluts i alla fall till sist på norsk-danska gränsen i Göta älv.

Sven var gift fyra gånger och hade utomäktenskapliga barn. Han hade 19 barn med olika kvinnor - fem utomäktenskapliga barn blev kungar i Danmark - utöver dessa fem söner är ytterligare tio utomäktenskapliga söner och fyra döttrar nämnda i de historiska källorna.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gudhems kloster

I början av 1800-talet menade P E Lindskog att Gudhems kloster grundats ca 1052 av en kvinna vid namn Gunhild. Förhistorien till detta var att hon år 1048 hade gift sig med den skånskbördige danske kungen Svend Estridsen, son till Sven Tveskäggs dotter Estrid. Det var f.ö. troligen Svend som var en av Adam av Bremens främsta sagesmän. I en skolie i Adams verk får vi vet att man kom över de svenska bergen för att hämta den fromma drottning Gunhild.

Men väl gifta insåg kyrkan genom ärkebiskopen Adalbert i Hamburg att Svend och Gunhild båda var alldeles för nära släkt med varandra, så efter hot om bannlysning fick Gunhild år 1049 ett skiljobrev. Gunhild har menats ha varit en dotter till Anund Jakob, och maken var då hennes kusin. Men hon kan också ha varit Anunds änka, Adam skrev ju att hon var drottning.

År 1049 vandrade drottning Gunhild hem igen, till Västergötland och till Gudhem som var ett av hennes gods. På gränsen mellan Halland och Västergötland träffade hon Stenkil som var på väg till hennes förre man Svend Estridsen för att få stöd för att kunna bli kung. Med sig hade han dekanen Adalvard som av Adam av Bremen lär ha beskrivits som en "ödmjuk, gästfri och i övrigt förträfflig västgöte". Adalvard blev senare biskop i Skara.


Källor

1)Danska kungahusets officiella hemsida - www.kongehuset.dk/
  
2)Mats G. Larsson - Tre gälder i England - i vikingarnas kölvatten över Nordsjön