Personakt Antavla

Carl Gustaf Oscar Fredrik Christian Bernadotte

Prins, hertig av Östergötland. Blev 92 år.

Far:Oscar Carl Vilhelm Bernadotte (1861 - 1951)
Mor:Ingeborg Charlotta Carolina Fredrike Lovisa av Danmark (1878 - 1958)

Född:1911-01-10 Stockholm
Död:2003-06-27 Spanien, Benalmadena
Begravd:2003-07-10 Solna, Hagaparken

Äktenskap med Elsa von Rosen (1904 - 1991)

Vigsel:1937-07-06 Kvillinge
Skilsmässa:1952

Barn:
Madeleine Astrid Ingeborg Ella Elsa Bernadotte (1938 - )

Äktenskap med Ann Margareta Larsson (1921 - 1975)

Vigsel:1954-11-10 Stockholm, Danderyd
Skilsmässa:1966

Äktenskap med Kristine Rivelsrud (1932 - 2014)

Vigsel:1978-06-08 Algeriet, Rabat

Noteringar

Prins Carl, även kallad "prins Carl junior", var hertig av Östergötland till 1937, då han förlorade arvsrätten till Sveriges krona på grund av giftemålet med grevinnan Elsa von Rosen. Han förlänades då prinstitel av kung Leopold av Belgien, prins Carls svåger, gift med systern Astrid (död i bilolycka 1935).

Därefter gifte prins Carl om sig med Ann Larsson, som dock lämnade honom 1962. Prins Carl var i många år sambo med norskan Kristine Rivelsrud, som kom till paret Carl och Ann Bernadottes villa i Djursholm för att tjänstgöra.

Prins Carl var ofta på Huseby och den kungaglada Florence Stephens utsåg honom till universalarvinge en tid men något arv blev det aldrig. I stället drogs Carl Bernadotte in i skandalerna kring Huseby. Han och hans vänner var några av alla de dåliga rådgivare som"fröken på Huseby" omgav sig med och prins Carl var en av parterna i de långdragna rättegångar som fortsatte i flera år där även han misstänktes ha försökt svindla Florence Stephens på hennes förmögenhet.

Prinsen åtalades för grovt ocker och erkände sig till och med skyldig till oegentligheter men frikändes eftersom rätten ansåg att han inte förstått sitt brottsliga handlande. Bäste vännen fick fängelse. Rättegången följdes noga av pressen och prinsen behandlades ganska hårdhänt och var både ledsen och bitter över skriverierna. Det var också Husebyaffären som bidrog till att han lämnade Sverige och bosatte sig i Spanien.

Men redan innan var han omskriven av svensk press. Han blev hjälte när han räddade en kanotist från att drunkna i Bråviken och kallades playboy när han roade sig ombord på Aristoteles Onassis lyxbåt tillsammans med bland annat Greta Garbo. 1933 fick prins Carl stora rubriker i tidningarna efter att ha ätit björnfötter under en resa i Asien. Efter resan lät prinsen meddela att "äh, de smakade som gummisulor!".

Efter studentexamen tog Carl Bernadotte examen i esperanto, gick på Bröderna Påhlmans handelsinsitut, utbildade sig till officer och tjänstgjorde vid K I. 1949 blev han ryttmästare i kavalleriets reserv.

Genom sin syster Märta, kronprinsessa i Norge och död 1954, knöts han nära den norska kungafamiljen, där han gick under smeknamnet "onkel Mulle".

Prins Carl bodde i många år nära Malaga, Spanien, i den lilla byn Benalmadena. I Spanien var han populär och i byn kallades han för Don Carlos eller Principe, det spanska ordet för prins. En av hans närmaste vänner var Alice Babs och hennes man Nils Ivar Sjöblom.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Om Husebyaffären

Systrarna Stephens
Joseph Stephens gifte sig 1880 med Elisabeth Kreuger. I oktober 1881 föddes parets äldsta barn, Florence och åren därpå föddes hennes systrar Mary 1882 och Maggie 1883. Flickorna fick sin uppfostran genom en guvernant, som gav dem en god allmänbildning, och hur man uppträdde salongsmässigt som det anstod en flicka av god familj för att bli presenterad vid hovet och efter hand rikt och passande gift.

När Joseph gick bort 1934 var två av hans döttrar ogifta och en frånskild, och ingen av dem var utbildad att ta över och sköta ett stort gods. Florence Stephens fick Huseby med närliggande gårdar medan Torne och Lästad gick till Mary och Maggie fick Ålshult . Eftersom systrarna inte hade någon grundläggande utbildning om godsskötsel blev de mycket beroende av förvaltare och andra personer i deras tjänst.

Florence var många gånger godtrogen. Hennes förtjusning i kungahuset var hennes stora olycka. Hon utsåg prins Carl J:r (Carl Bernadotte 1911-2003) till sin universalarvinge. Men prinsen visade sig vara oduglig som rådgivare. Ekonomin undergrävdes och under 1950-talet blev problemen bara större genom en rad skandalartade affärer. Samtidigt vanvårdades jordbruket och den systematiska skogsskövlingen blev alltmer uppenbar.

1956 gjorde kommunfullmäktige i Skatelöv en framställan om omyndigförklaring av fröken Stephens ”för att förhindra ytterligare rovdrift och kapitalförstöring på Huseby egendom”. Året därpå förmådde man fröken själv att begära sig omyndigförklarad. Under tiden påbörjas den rättsliga processen mot de inblandade i ”Husebyskandalen” . Rättegångarna blev långdragna och avslutades först 1962. Bl.a. fick den svårt belastade förvaltaren Berl Gutenberg ett långt fängelsestraff. Prins Carl J:r erkände sig skyldig men han blev inte straffad. Rätten ansåg att han inte hade förstått sitt eget brottsliga handlande.

Hela den här rättskarusellen kallades ”Husebyskandalen” och den ledde till att godsets ägarinna, ”fröken på Huseby”, och hennes tvivelaktiga ”kavaljerer” blev riksbekanta. Ryktet minskade inte av att förmyndarna efter hand vidtog en rad ganska otrevliga åtgärder och behandlade Florence på ett mycket förödmjukande sätt. Det var många som tyckte synd om Fröken och höll med henne, och hon fick en stor mängd med sympatibrev. Men det dröjde ända till 1976 innan Florence åter blev myndigförklarad. Men hon var fortfarande inte ansvarig för godsets skötsel.

”Fröken på Huseby” var en mycket speciell personlighet och det blev ganska uppenbart för alla dem som kom i närmare kontakt med henne under hennes sista decennier, då hon kämpade för sitt Huseby och sin personliga integritet. Hon uppvisade ” en märklig blandning av bördsstolthet och ödmjukhet, av självständighet och hjälplöshet, av skarpsinne och godtrogenhet”. På samma gång var hon en mycket ensam människa.

Florence Stephens gick bort 1979, nästan 98 år gammal. I sitt testamente överförde hon sin egendom till staten.
(Källa: Huseby bruks historia - familjen Stephens, www.husebybruk.se)

Prins Carl jr 1911-2003 foto ca 1930 atelier G. Hård
Copyright: Engstrand 2014