Personakt

Hilda Pennington-Mellor

Blev 84 år.

Född:1882-10-02 Frankrike, Biarritz 1)
Död:1967-09-28 Italien, Rom

Äktenskap med Axel Martin Fredrik Munthe (1857 - 1949)

Vigsel:1907-05-15 England, London 2)
Skilsmässa:1919Makarna separerade, men skildes inte formellt.

Barn:
Peter Viking John Axel Munthe (1908 - 1976)
Malcolm Grane Ludvig Martine Munthe (1910 - 1995)

Noteringar

Miss Hilda Pennington Mellor var en rik och vacker blondin, som läkaren och författaren Axel Munthe fastnade för. Hilda var barnbarn till en biskop. Hon var 25 år yngre än sin man och hade ett slott på den romerska campagnan, en borg på den engelska landsbygden och ett vackert 1600-talshus i Wimbledon, där deras två söner växte upp. Sönerna hette Malcolm och Peter Viking.

Genom äktenskapet fick Axel också ett Londonhem, Southside House i Wimbledon, som Hilda fått i gåva av sina farföräldrar. Huset var uppfört under 1600-talets sista år och var fullt av värdefulla tavlor och antika möbler och måste ha tilltalat esteten Axel Munthe, som samlade på hus och vackra ting.

Tillsammans med Hilda skapades Hildasholm i Sverige, en vacker herrgård med anlagda trädgårdar efter Hildas anvisningar 1910-1911.. Det ursprungliga namnet på herrgårdsbyggnaden var Stengården och den är belägen nära kyrkogården utanför Leksand.

Enligt familjetraditionen fick Hilda Stengården som morgongåva av Axel Munthe. Huset stod visserligen inte färdigt förrän 1911, då familjen bestod av föräldrar och två söner. Allt och alla vittnar om att Hilda verkligen älskade Stengården - namnet Hildasholm fick gården först efter Hildas död 1967

De båda sönerna fick sin fortsatta uppfostran på Stengården och där hade Axel och Hilda en stor umgängeskrets; Erik Axel Karlfeldt, som bodde i närheten, var en i kretsen. Axel Munthe sjöng gärna, och Hilda ackompanjerade på pianot, speciellt tyckte man om Schuberts kompositioner.

1980 donerade sonen Malcolm Hildasholm till en stiftelse, som därefter vårdar och underhåller egendomen så att allmänheten kan komma på besök och kulturella evenemang genomförs.
(Källa: Gustaf von Platen - Bakom den gyllene fasaden - Gustaf V och Victoria)


Källor

1)Gustaf von Platen - Bakom den gyllene fasaden - Gustaf V och Victoria
  
2)Bengt Jangfeldt - Drömmen om San Michele