Drottning i Sverige 1950-1965, prinsessa av Battenberg. Blev 75 år.
Louise Alexandra Marie Irene Mountbatten 1889-1965, målning utförd 1907 av konstnären Philip Alexius de László (1869-1937).
Copyright: Engstrand 2008.
1889-07-13 Tyskland, Heiligenberg.
Solna, Hagaparken.
1965-03-07 Stockholm. [1]
1923-07. [2]
1923-11-03 England, London, St. James Palace. [1]
Vigseln ägde rum i Chapel Royal.
Louise Mountbatten (tidigare Louise av Battenberg), 1889-1965. Louise var dotter till Ludwig av Battenberg och Victoria av Hessen. Victorias föräldrar var Ludvig IV av Hessen och drottning Victorias av England dotter Alice. Hon föddes på slottet Heiligenberg i Hessen men tillhörde den engelska högadeln, eftersom fadern Louis av Battenberg var amiral i brittiska flottan.
Förlovningen mellan Louise och kronprins Gustaf Adolf ingicks i början av juli 1923. Bröllopet stod den 3 november 1923 i St James kapell i London. De nygifta anländer till Sverige den 10 december efter en månadslång bröllopsresa till Italien och emottas av hyllningsrop och Göta artilleriregementes musikkår spelar Stenhammars "Sverige".
Louise var 34 år när hon blev kronprinsessa av Sverige. Tidigare, under första världskriget, jobbade hon som sjuksyster i frivilliga hjälpkåren och var stationerad i Frankrike. Kriget medförde även stora förändringar för Louises familj. Hennes far hade 1912 utsetts till förste sjölord vilket är Englands högsta sjömilitära post. 1914, inför krigsutbrottet, tvingas han dock lämna in sin avskedsansökan efter att en hätsk kampanj förts mot honom i den engelska pressen angående hans tyska ursprung.
1917 uppmanas alla engelska kungligheter med tyska namn att byta titlar och namn. Det engelska kungahuset byter namn från Hannover till Windsor. Louises familjenamn översätts från Battenberg till Mountbatten. Hennes far förlorar med detta sin prinstitel men blir Lord Mountbatten. Han tilldelas också titlarna Earl of Medina och Earl of Milford Haven. Familjens stora förmögenhet som var placerad i gruvor i Ryssland går också förlorad efter att bolsjevikerna tagit över makten där.
När Louise återvänt från den frivilliga hjälpkåren började hon jobba med de fattiga barnen i Londons slumområden.
I Sverige möter Louise den svåra uppgiften att vinna en plats i hjärtat hos de fem barn som tre år tidigare förlorat sin mor Margareta. Minstingen Carl Johan är det av barnen som hon får den bästa kontakten med, medan prinsessan Ingrid inte alls vill acceptera henne. Barnen kallade styvmamman "aunt Louise". Hon lärde sig svenska och taladesitt nya språk flytande, om än med en stark brytning.
Den 30 maj 1925 föder Louise ett ofullgånget dödfött flickebarn.
Under andra världskriget engagerar sig Louise i de finska krigsbarnens situation. Den kungliga familjen finansierar barnhemmet Rådan intill Ulriksdal. Inför julen 1940 talar Louise i radion till det svenska folket och vädjar om att de ska delta i den insamling som syftar till att förse de svenskar som själva inte har medel med karbidlampor och stearinljus.
1950 avlider Gustav V vid en ålder av 93 år. Gustaf VI Adolf blir nu kung med drottning Louise vid sin sida. Kungaparet blir mycket populärt. Gustav VI Adolf avskaffar delar av de gamla invecklade hovceremonierna och ger sig ut tillsammans med sin drottning Louise på en mycket omfattande eriksgata.
Louise engagerade sig i många föreningar, vissa deltog hon själv i och andra stod hon som beskyddare för. Hon övertog hedersordförandeskapet för Sophiahemmet efter drottning Victoria och arbetade där för att hemmet skulle anpassas efter de nya tidernas krav och för att sjuksköterskornas villkor skulle förbättras.
Bara ett halvår efter att Louise blivit drottning drabbades hon av en hjärtinfarkt och hjärtproblemen kom sen att följa henne hela livet.
Sitt sista offentliga framträdande gjorde drottning Louise på Nobelfesten 1964. Hon avled den 7 mars 1965 vid 78 års ålder på S:t Görans Sjukhus i Stockholm.
Drottning Louise är begravd i Hagaparken i Stockholm. Idén att anlägga en särskild begravningsplats för medlemmar av det svenska kungahuset kom från prins Carl. Förslaget bifölls och valet föll på holmen Karlsborg i Brunnsviken i sydöstra delen av Hagaparken. Holmen ägdes sedan 1915 av prins Carl.
Uppgiften att gestalta begravningsplatsen gick till Ferdinand Boberg, arkitekten bakom bland annat Centralposthuset i Stockholm och prins Eugens Waldemarsudde. Kungliga begravningsplatsen invigdes 1922 av ärkebiskop Nathan Söderblom i samband med gravsättningen av kronprinsessan Margareta. Hon hade några år före sin död skrivit att hon inte ville bli begravd i den traditionella kungliga gravkyrkan på Riddarholmen, »utan i naturen på något ställe där även min familj kan få sitt sista vilorum».
Åtta medlemmar av kungahuset Bernadotte har fått sin sista vila ute på holmen: kung Gustaf VI Adolf (död 1973) och hans gemåler kronprinsessan Margareta (död 1920) och drottning Louise (död 1965), prins Gustaf Adolf (död 1947) och hans hustru prinsessan Sibylla (död 1972), prins Bertil (död 1997) och initiativtagaren till begravningsplatsen prins Carl (död 1951) med gemålen prinsessan Ingeborg (död 1958).
Om Battenberg och Milford Haven:
Orten Battenberg ligger i Hessen i Tyskland. Milford Haven finns på Storbritanniens karta - det är en stad och vik i västra Wales.
Georg V var inte den ende aristokrat som snyggade till efternamnet. En annan tysk-brittisk familj som påverkades var Battenberg, som härstammade från härskarna av furstendömet Hessen-Darmstadt. Under första världskriget avsade sig battenbergarna sina tyska titlar och började fundera på ett nytt namn. Battenhill föreslogs men avfärdades till förmån för Mountbatten. Detta fick följder för bland andra den unga Louise, som var född på slottet Heiligenberg i Hessen men i praktiken tillhörde den engelska högadeln eftersom fadern Louis av Battenberg var amiral i brittiska flottan. Från 1917 var hon känd som Louise Mountbatten, och som sådan blev hon 1923 svensk kronprinsessa efter bröllopet med den blivande Gustaf VI Adolf.