Personakt Antavla

Maria Eufrosyne av Pfalz-Zweibrücken

Hovmästarinna hos drottningen. Blev 62 år.

Far:Johan Kasimir av Pfalz-Zweibrücken-Kleeberg (1589 - 1652)
Mor:Katarina Vasa (Karlsdotter) (1584 - ~1638)

Född:1625-02-09 Stegeborg, Stegeborgs slott, Östergötland 1)
Död:1687-10-24 Höjentorp, Västergötland 2)
Begravd:Varnhem, Varnhems klosterkyrka, Västergötland
Begravd:Stockholm, Riddarholmskyrkan

Äktenskap med Magnus Gabriel De la Gardie (1622 - 1686)

Vigsel:1647-03-07 Stockholm, Stockholms slott 1)

Barn:
Gustaf Adolf De la Gardie (1647 - 1695)
Catharina Charlotta De la Gardie (Magnusdotter) (1655 - )
Hedvig Ebba De la Gardie (Magnusdotter) (1657 - )

Noteringar

Maria Eufrosyne av Pfalz föddes på Stegeborgs slott i Östergötland. Hon var dotter till pfalzgreven Johan Kasimir av Pfalz-Zweibrücken och Katarina Vasa.

Efter hennes födelse hade familjen bosatt sig i Sverige och därför blev hennes uppfostran helt och hållet svensk. En tid fick hon undervisning tillsammans med sin kusin Kristina, men efter en tid ansågs det ändå inte lämpligt att de hade gemensam undervisning längre, trots att Kristina bodde och växte upp i hennes familj.

På våren 1643, då Maria Eufrosyne var 18 år, fick hon en friare - greve Henrik av Nassau-Dillenburg. Utan hänsyn till greven avslog hennes far anbudet - efter två års tvekan.
Det definitiva avslaget är daterat den 4 mars 1645, och redan elva dagar senare, den 15 mars tillkännagav fadern sin dotters förlovning med Magnus Gabriel de la Gardie.

Två år senare, den 7 mars 1647 stod deras bröllop på Stockholms slott. Antagligen var det efter påtryckningar från drottning Kristina som bröllopet äntligen blev av. De la Gardie var ju gunstling till drottningen, och det sägs att drottningen själv var intresserad av honom men att hon inte kunde gifta sig med honom för det var under hennes "stånd". Drottningen ville dock alltid ha Magnus Gabriel vid sin sida och hon överöste honom också med titlar och gåvor – som slott och förläningar.

Magnus Gabriel de la Gardie och Maria Euphrosyne fick kungsgården Höjentorp (gården ligger i Valle härad mellan Skara och Skövde) i bröllopsgåva av drottning Kristina 1647. Greven lät vid jaktslottets sida uppföra en praktfull barockanläggning med slottsbyggnader av trä.

Maria Eufrosyne och Magnus Gabriel fick tillsammans elva barn, men endast tre av dessa nådde vuxen ålder. Av de överlevande barnen dog sonen ogift och de båda döttrarna gifte sig, men endast Hedvig fick ett barn, en son.

1653 föll Magnus Gabriel i onåd hos Kristina och både han och hans familj fick då lämna hovet. Året därpå abdikerade emellertid drottning Kristina och Maria Eufrosynes bror, Karl X Gustav, blev kung. Han upphöjde henne till prinsessas värdighet, vilket dock inte sågs med nådiga ögon av alla. Hennes äktenskap med Magnus Gabriel förefaller ha varit lyckligt, men de yttre omständigheterna förmörkades genom de olyckor som framkallades genom reduktionen där de förlorade nästan allt de ägde. Trots ett beslut 1680 som sade att flertalet egendomar skulle reduceras till kronan och ingå i indelningsverket, förblev Höjentorp i paret de la Gardies ägo fram till deras död.

Maria Eufrosyne dog på Höjentorp den 24 oktober 1687, 62 år gammal och gravsattes i Riddarholmskyrkan. Hon flyttades senare till Varnhems kyrka i Västergötland där hon begravdes vid sidan av sin man som avlidit året före henne.


Källor

1)Svante Norrhem - Kvinnor vid maktens sida 1632-1772
  
2)Sven Axel Hallbäck - Läckö slott
Maria Eufrosyne av Pfalz 1825-1687.
Copyright: Engstrand 2008.