Lantgreve,tysk prins och kung i Finland 1918. Blev 72 år.
Friedrich Karl Ludwig Konstantin av Hessen-Kassel 1868-1940
Copyright: Engstrand 2024
1868-05-01 Tyskland, Holstein, slottet Panker.
1940-05-28 Tyskland, Kassel.
1893-01-25 Tyskland, Berlin.
Friedrich Karl av Hessen-Kassel var mellan oktober och december 1918 kung i Finland, även om han aldrig tillträdde sin tron...
Om Finland efter inbördeskriget
I samband med den s.k. oktoberrevolutionen i Ryssland år 1917 passade finländarna på att frigöra sig från Ryssland. Den 6 december 1917 utfärdade lantdagen Finlands självständighetsförklaring.
En intressant detalj från tiden efter inbördeskriget var Finlands val av kronprins. Det var sagt att Finland skulle följa de andra skandinaviska makternas exempel och instifta monarki. I slutet av september 1918 samlades en urtima lantdag för att välja kung för Finland. Vid det egentliga kungavalet var endast en kandidat aktuell, nämligen den 50-årige prinsen av Hessen, Friedrich Karl, som också var kejsar Wilhelm II:s svåger. Han hade dessutom en son, prins Wolfgang, som skulle vara en lämplig tronföljare.
Till 1918 års urtima lantdag hade också inlämnats en proposition till regeringsform, som skulle ha gjort Finland till en konstitutionell och ärftlig monarki. Vid omröstningen den 8 oktober 1918 lyckades republikanerna också få denna regeringsform att lämnas vilande över nyval.
Den 9 oktober 1918 beslöt lantdagen att förrätta kungaval. Republikanerna bojkottade valen, vilket innebar att endast 64 lantdagsmän deltog. Dessa 64 valde enhälligt prinsen av Hessen, Friedrich Karl, som i den finskspråkiga valhandlingen kallas Fredrik Kaarle, till kung av Finland.
Då den lagtima lantdagen samlades i början av november hade Finland en finsk riksföreståndare, en tysk kung och en regeringsform från den svenska tiden (1772), om vars giltighet även de rättslärda tvistade.
I Finland började man förbereda ceremonierna för kungamottagandet, men Friedrich Karl tvekade fortfarande. Han förhöll sig kritiskt till det sätt på vilket kungavalet förrättats och kritiserade den föråldrade regeringsformen. Även utrikespolitiska överväganden fick honom att uppskjuta sitt slutgiltiga beslut.
Den 11 november 1918 tog dock det första världskriget slut efter tyskt nederlag på västfronten och valet av den nye konungen gjordes omöjligt. Västmakterna hade meddelat att de inte i någon händelse skulle erkänna prinsen av Hessen som Finlands kung. Friedrich Karl hade faktiskt redan lärt sig lite finska men inte ännu besökt landet. Det närmaste han hade kommit sitt kungarike var när han stod på andra sidan Finska viken, i Estland, och spanade över med kikare. Han meddelade i ett brev den 14 december 1918 att han avstod från Finlands tron.
Finland valde därefter att bli republik. Vid lantdagsvalen omkring ett halvår senare fick folkrepresentationen en republikansk majoritet. Man utsåg då K.J. Ståhlberg till Finlands första president. Man bytte samtidigt också ut namnet lantdag mot riksdag.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Friedrich Karl och hans maka Margarete hade sex söner.