Personakt Antavla

Gunhild

Far:Knut II den store (Lambart ) av Danmark (Svensson) (~999 - 1035)
Mor:Emma av Normandie (~976 - 1052)

Född:
Död:

Noteringar

Knuts och Emmas dotter Gunhild blev tysk-romersk kejsarinna, Europas ''leading lady''. Man kan se Knut den stores och drottning Emmas Nordsjövälde som föregångare till den nordiska union som en dag skulle skapas av drottning Margareta.

Under Knuts och Emmas tid skickades missionärer till Norden. En av dem var den engelske biskopen Sigfrid av York som kom till Västergötland, där dopet av Olof Skötkonung förrättades någon gång i början av 1000-talet. Troligen var då marken redan beredd genom den keltiska mission som redan skett med start på 600-talet. Biskop Siigfrid kunde göra sig förstådd på fornnordiska, som talades av många mgelsmän i York.

Dopet av Olof Skötkonung ägde rum utomhus i en källa uppkallad efter Irlands kvinnliga helgon Brigida. Kulten av källor är typisk för den keltiska kristendomen. Frågan är om källan redan hade detta namn, vilket i så fall utgör ett av flera tecken på en tidig keltisk mission i området, eller om det var biskop Sigfrid själv som namngav källan efter det irländska helgonet. Dopet i Brigidas källa omfattade förutom kung Olof hela hans familj och hans följe.
(Källa: Margareta Skantze: Drottning Margaretas historia)