Personakt Antavla

Ludvig XVII (Louis-Charles) Frankrike (Bourbon)

Hertig av Normandie, kronprins i Frankrike. Blev 10 år.

Far:Ludvig XVI (Louis Auguste) av Frankrike (Bourbon) (- 1793)
Mor:Marie Antoinette (Maria Antonia) Josephe Jeanne av Österrike (Habsburg) (- 1793)

Född:1785-03-27 Frankrike, Paris, Versailles 1)
Död:1795-06-08 Frankrike, Paris, Tempeltornet 1)
Begravd:1795-06-10 Frankrike, Paris, Sainte-Marguerite 1)
Begravd:Frankrike, Paris, kyrkan S:t Denis 1)

Noteringar

Ludvig XVII (franska: Louis XVII, egentligen Louis Charles) var fransk tronföljare, titulärkung, hertig av Normandie, son till Ludvig XVI och Marie Antoinette, född 27 mars 1785 i Versailles, Frankrike, död 8 juni 1795 i Paris.

Liksom sina föräldrar satt Ludvig i arrest under flera år från och med den 10 augusti 1792, medan franska revolutionen rasade. När fadern Ludvig XVI hade avrättats 1793, utropades den unge Ludvig till kung av rojalisterna. De ohälsosamma förhållandena i fängelset undergrävde dock hans hälsa, och han antages ha avlidit endast tio år gammal. Begravningen skedde i hemlighet. Mytbildningen kring Ludvig XVII har varit omfattande, och en rad personer påstod i början av 1800-talet att de var identiska med den unge Ludvig. En av dessa är stamfadern till släkten Naundorff-Bourbon. DNA-tester, utförda på pojkens bevarade hjärta, bekräftade dock att den person som avled i fångenskap 1795 möjligen var son till Marie Antoinette. Ludvig XVI:s faderskap har ifrågasatts men aldrig testats.

Citat av DNA-forskaren och professorn Jean-Jacques Cassiman, ur Deborah Cadbuty - Den försvunne prinsen (Ludvig XVII), sid 248;
"Vetenskapen bevisar inte bortom rimligt tvivel att hjärtat tillhörde Ludvig XVII eller ens en son till Ludvig XVI och Marie-Antoinette", sade han. "De vetenskapliga testen kan bara visa att hjärtat i kryptan (den kungliga Bourbon-ättens gravkrypta i Saint-Denis-basilikan i Paris) måste tillhöra sonen till en kvinna som var besläktad på mödernet med huset Habsburg."


Källor

1)Deborah Cadbuty - Den försvunne prinsen (Ludvig XVII)
Louis Charles Ludvig XVII Bourbon 1785-1795, målning av Elisabeth Vigée-Lebrun.
Copyright: Engstrand & Andersson 2008.