Arkitekt, affärsman och diplomat. Blev ca 35 år.
Raoul Gustaf Wallenberg 1912-1947
Copyright: Engstrand 2020
1912-08-04 Lidingö.
omkring 1947 Ryssland, Moskva.
Raoul Gustaf Wallenberg, född 4 augusti 1912 i Kappsta på Lidingö, försvunnen 17 januari 1945 i Budapest i Ungern, var en svensk arkitekt, affärsman och diplomat som försvann 1945 efter att ha fängslats av sovjetiska myndigheter i Ungern. Han dödförklarades av svenska myndigheter 26 oktober 2016 och dödsdatumet sattes formellt till den 31 juli 1952. Enligt officiella sovjetiska uppgifter avled han i Lubjankafängelset den 17 juli 1947.
Raoul hade utbildats i USA, där han studerat arkitektur vid University of Michigan i Ann Arbor. Efter hans examen hade hans farfar, affärsmannen och diplomaten Gustaf Oscar Wallenberg, skickat honom till Sydafrika, där han arbetade som försäljare av allt från trävaror till tält. Han hade också varit praktikant på en holländsk bank i Haifa i det brittiska mandatet Palestina. Där träffade han flyktingar från Tyskland, som gjort honom medveten om nazisternas förföljelse av judar, vilket kanske påminde honom om hans eget om än minimala judiska påbrå på moders sida.
Raoul är allmänt känd för sina framgångsrika insatser för att rädda tiotusentals till omkring hundratusen judar i naziockuperade Ungern under Förintelsen från ungerska fascister och nazisterna under de senare stadierna av andra världskriget. Som Sveriges särskilda sändebud i Budapest mellan juli och december 1944 utfärdade Wallenberg skyddspass och skyddade judar i byggnader som betecknades som svenskt territorium och räddade därmed tusentals liv.
Under belägringen av Budapest av Röda armén greps Wallenberg den 17 januari 1945 av sovjetiska myndigheter efter misstanke om spionage och försvann därefter. Han rapporteras senare ha dött den 17 juli 1947, under tiden han var fängslad i Lubjanka, en byggnad som ligger i Moskva och som hyser både KGB:s huvudkontor och dess närstående fängelse. Motiven bakom Wallenbergs arrestering och fängslande av den sovjetiska regeringen, tillsammans med frågor kring omständigheterna kring hans död och hans eventuella band till USA:s underrättelsetjänst, har förblivit gåtfulla och är föremål för fortsatta spekulationer.
Tack vare sina modiga insatser för ungerska judars räkning har Raoul Wallenberg varit föremål för många humanitära utmärkelser under årtiondena efter hans dödförklaring. År 1981 lade den amerikanska kongressledamoten Tom Lantos, som själv var en av dem som räddades av Wallenberg, fram en proposition som efter beslut av kongressen gjorde Wallenberg till amerikansk hedersmedborgare. Han är också hedersmedborgare i Kanada, Ungern, Australien och Israel.
Israel har också utsett Wallenberg till en av de Rättfärdiga bland folken. Monument har tillägnats honom, och gator har uppkallats efter honom i hela världen. Raoul Wallenberg-kommittén i USA skapades 1981 för att "föreviga Raoul Wallenbergs humanitära ideal och fredliga mod". Den delar årligen ut Raoul Wallenberg-priset för att erkänna personer som utför dessa mål. Ett frimärke utfärdades av USA till hans ära 1997. Den 26 juli 2012 fick han Kongressens guldmedalj av USA:s kongress med motiveringen "in recognition of his achievements and heroic actions during the Holocaust", det vill säga ungefär "för hans insatser och hjältemodiga handlingar under Förintelsen".
(Källor: Landet utanför - Henrik Berggren och Wikipedia)