Riddare, riksråd, lagman i Östergötland.
1310.
före 1253.
Svantepolk Knutsson var son till Knut av Reval i hans äktenskap med en slavisk stormannadotter, Hedvig. Han var riddare och verksam i Sverige redan 1253, då han tidigast förekommer. Nämnes som riksråd från 1288 och ännu 1305. Svantepolk blev lagman i Östergötland något av åren 1293-1305.
Hans sätesgård var Viby, sannolikt i Östra Ryds sockenn, Skärkinds härad i Östergötland, och han ägde även jord i Aska, Bobergs, Dals, Finspångaläns, Hanekinds, Kinda, Memmings, Skärkinds och Åkerbo härad i Östergötland, Stranda härad i Småland, Möckleby och Slättbo härad på Öland samt Vättle härad i Västergötland.
Svantepolk ingick äktenskap med Benedikta, dotter till Sune Folkesson, efter att hon återkommit från Norge. Tillsammans med hustrun förfogade Svantepolk över en avsevärd förmögenhet.
Dottern Ingrid skulle enligt kungens önskan bortgiftas med en dansk storman, David Torstensson. Men Folke Algotsson blev förälskad i Ingrid och 1288 enleverade han Ingrid, något som utlöste en skandal i Sverige och som fick kungen att straffa Folkes släkt hårt.
(Källa: Dick Harrison - Jarlens sekel)