General. Blev högst 50 år.
Torsten Stålhanske 1594-1644
1594 Finland, Borgå. [1]
En annan källa, Släkthistoria 2/2023, uppger att han föddes i Borgå 1 september 1593.
Finland, Åbo, Åbo domkyrka. [1]
1644-04-21 Danmark, Haderslev. [2]
1643-04. [2]
Torsten Stålhandske var hakkapeliternas berömde befälhavare. Han var en kontroversiell person, lynnig, häftig, aggressiv. Hans specialitet var att leda det finska rytteriet i främsta ledet längst ute på den högra flygeln. Det anses vara hans och ryttarnas insatser som gjorde att svenskarna segrade vid Lützen, trots att kungen stupade. Det var också hans folk som hittade det sargade liket i leran.
Stålhandske klarade sig genom den ena drabbningen efter den andra med minimala skador, varför han fick rykte om sig att vara "hård mot skott". I slaget vid Wittstock erövrade han med sina ryttare på egen hand 35 av fiendens fanor. Efter lysande insatser i Tyskland skickades han att anfalla Danmark söderifrån. Där insjuknade han och avled 1644 i staden Haderslev.
Han hade, som alla andra härförare vid denna tid, laglig rätt att roffa åt sig så mycket värdefullt krigsbyte han kunde. Stålhandske lade därför beslag på 890 praktfulla band i biskopen av Århus bibliotek. Böckerna donerade han till den nygrundade akademin i Åbo. Dessvärre förstördes hela biblioteket i Åbo brand 1827.
Det sägs att Stålhandske, trots att han var ganska liten till växten, var så stark att hans handslag med en tillfångatagen polack eller annan fiende ledde till att blodet kom att spricka ut under naglarna på den andre. Han brukade avsluta handmassakrema med att säga att han gärna ville träffa fångens högsta befäl för att "ge dem ett ärligt svenskt handslag".
Torsten Stålhandske har fått ett påkostat och tidsenligt marmormonument i Åbo domkyrka; en praktfullt utsirad blykista, där även hans maka Kristina Horn vilar.
(Källa: Finlands historia del 2, förlag Schildt och Svenskt biografiskt lexikon, band 19)