Personakt

Knut Hand d ä (Håkansson)

Fältöverste, fältmarskalk.

Död:1565-10-20 Axtorna hed, Halland
Begravd:Gällstad, Halland

Barn med Märta Drake

Barn:
Håkan Hand (Knutsson) (- 1633)
Karin Hand (Knutsdotter)

Noteringar

Knut Håkansson var ägare till Attorp, södra Sams socken och flera andra gårdar i Älvsborgs, Kronobergs och Kalmar län. Under åren 1563-1565 hade han flera viktiga befäl i kriget mot Danmark. Han blev överbefälhavare för samtliga ryttarfanor i Småland i juni 1564 och fältöverste för ockupationsarmén i Blekinge den 12 september samma år.

Knut Håkansson blev fältmarskalk i Småland i april 1565 och fältöverste för den häravdelning, som i augusti ryckte in i Halland för att inta Varbergs fästning. Uppdraget fullbordades den 15 september samma år.

Knut Håkansson var en av de mest framstående fältöverstarna under nordiska sjuårskriget och utkämpade en ärofull strid mot den danska huvudarmén under ledning av Daniel Rantzau vid Tofta bro den 26 juli 1564, men måste till slut vika för den flerdubbla övermakten. Han besegrade i grund en dansk styrka den 13 oktober 1565 vid Falkenberg och ödelade staden. För sina bedrifter erhöll han som belöning folkungagodset Hagelsrum "till evärdlig ägo för sig och sin ätt".

Fältöversten Knut Håkansson stupade 20 oktober 1565 i slaget mot danskarna på Axtorna hed i Halland, där han anförde en division av fotfolket. Han begravdes i Handska ättens gravkor i Gallstads gamla kyrka.

Om slaget vid Axtorna i Halland
Platsen Axtorna ligger nordöst om Falkenberg, ca 5 km söder om Köinge. I slaget vid Axtorna deltog från Sverige ca 9000 fotsoldater, 300 ryttare och en avsevärd tross. Danmark hade ca 6000 fotsoldater, 2000 ryttare och en stor tross. Totalt deltog 40000 man i slaget och i striderna stupade över 4000 man. Den svenske befälhavaren var Jakob Henriksson Hästesko, de svenska ryttarna anfördes av Stenbock, fotfolket av Hogenskild Bielke och Åke Bengtsson Färla. Den danska hären anfördes av Daniel Rantzau. Den danska hären var betydligt bättre utrustad än den svenska och det svenska infanteriet var inte så samövat. Danskarna hade även välutbildade legoknektar.

Danmark segrade i slaget och för Sverige var det en svidande förlust, som ytterligare misstänkliggjorde kung Erik XIV. På platsen för slaget finns idag en minnessten, rest på danskt initiativ. Inskriptionen lyder: "Axtorna 20.10 1565 Sten rejstes i 400-året efter af folk fra begge siden grensen".

Det nordiska sjuårskriget började 1563 och freden slöts i Stettin 1570.