Personakt Antavla

Eleonora Katarina av Pfalz-Zweibrücken

Blev högst 66 år.

Far:Johan Kasimir av Pfalz-Zweibrücken-Kleeberg (1589 - 1652)
Mor:Katarina Vasa (Karlsdotter) (1584 - ~1638)

Född:1626 Stegeborg, Stegeborgs slott, Östergötland
Död:1692 Tyskland, Bremen

Äktenskap med Fredrik av Hessen-Eschwege (1617 - 1655)

Vigsel:1646

Barn:
Kristina av Hessen-Eschwege (1649 - 1702)
Juliana av Hessen-Eschwege (1652 - 1693)

Barn med Beschon

Barn:
Margareta (1647 - )

Noteringar

Eleonora Katarina räknades som den vackraste och livligaste av systrarna. Hon föddes på Stegeborg år 1626 och uppfostrades vid drottning Kristinas lov. Eleonora Katarina gifte sig år 1646 med lantgreven Fredrik av Hessen-Eschwege, mer känd som "lantgreve Fritz".

Fredrik hade mot slutet av trettioåriga kriget blivit chef för ett svenskt regemente och besökt Stockhohn år 1643 för att förhandla med rådet i ekonomiska och mihtära frågor. Under besöket friade han även till Eleonora Katarina. Fredrik var "för sin vandel omstridd", men Johan Kasimir utgick från att det skulle lugna sig med åldern. Eleonora Katarina stod honom inte långt efter, hon var känd för att vara lika flitig på hovfesterna som i sina studier, och hon var en framgångsrik student. Bröllopet kom olyckligtvis att skjutas upp.

I juni 1646 gifte man sig på Stockholms slott, men i januari året efter såg sig Eleonora Katarina tvungen att erkänna att hon var gravid och att fadern var en vid hovet anställd fransk lutspelare vid namn Beschon. Fredrik förlät henne och krävde att saken skulle hemlighållas. Senare under året födde hon en dotter som fick namnet Margareta, men som gick bort tidigt.

Paret fick fem egna barn innan Fredrik stupade i Polen. Han hade följt Karl X Gustav på hans fälttåg och blev dödsskjuten när befolkningen i den polska staden Koscian reste sig i september 1655. Efter Fredriks död framlevde Eleonora Katarina sina dagar på Fredriks tyska slott, i huvudsak Eschwege. Hon var inte populär vid det svenska hovet och beskrevs som "en ondsint, fåfäng, besynnerlig, stolt och melankolisk kvinna". Hon gick bort i Bremen år 1692.