Personakt Antavla

Edvard "Bekännaren"

Kung i England 1042.

Far:Ethelred II av Wessex (~968 - 1016)
Mor:Emma av Normandie (~976 - 1052)

Född:
Död:1066-01-05 England 1)

Äktenskap med Edith av Wessex (1020 - 1075)

Vigsel:omkring 1045 1)

Noteringar

Ethelreds son, Edvard Bekännaren, son till kung Ethelred och Emma, valdes till kung när Hardeknut, den siste danske kungen i England dog 1042. Han kröntes till kung i England på påskdagen 1043 i katedralen i Winchester. Därmed var det danska väldet i England över. Närmare tre decennier efter Sven Tveskäggs maktövertagande satt det åter en kung av den gamla engelska kungaätten på tronen, och det skulle han komma att göra i nästan ett kvarts sekel.

Men det fanns andra som ansåg att de hade lika stor rätt till den engelska tronen. Edvard var barnlös och använde sig av arvsfrågan som ett förhandlingskort under 1050-talet för att hålla fienderna borta från landet. Sven Estridsson i Danmark, Harald Hårdråde i Norge och släktingen Vilhelm, hertig av Normandie, fick alla intryck av att de var möjliga arvingar till Edvard om de avstod från angrepp mot landet. Men när Edvard dog i januari 1066, blev det Harold Godwinson, son till kungens främste rådgivare, som valdes till ny kung.
Källor: Mats G. Larsson - Tre gälder i England - i vikingarnas kölvatten över Nordsjön och Kim Hjardar - Vikingarnas värld


Källor

1)Mats G. Larsson - Tre gälder i England - i vikingarnas kölvatten över Nordsjön