Personakt Antavla

Gunhild av Polen (Boleslavsdotter)

Far:Mieszko I av Polen (~930 - 992)
Mor:Dobrawka av Böhmen

Född:
Död:

Äktenskap med Sven I Tveskägg av Danmark (Haraldsson) (~960 - 1014)

Vigsel:omkring 990 1)

Äktenskap med Erik >> Segersäll (~945 - ~995)

Vigsel:omkring 990 2)

Noteringar

De säkra fakta som finns om Erik Segersälls andra maka är ytterst få och hennes slaviska namn är inte känt. Adam av Bremen kopplar ihop hennes giftemål med Erik Segersäll med ett förenat svenskt-slaviskt angrep på Danmark, men den historiska bakgrunden till detta kan inte kontrolleras. Helt klart är att giftemålet ingicks av politiska skäl och det var ett viktigt led i Erik Segersälls Östersjöpolitik.

Efter Eriks död gifte hon om sig med Sven Tveskägg, möjligtvis i samband med att denne ingick förbund med den norske kungen Olav. Hon var en god styvmor åt pojkarna Knut och Harald, som då var i den åldern att de behövde en mor. Gunhild födde en dotter c:a år 1000 och denna dotter blev mor till en dansk kung.

Senare blev Gunhild förvisad av Sven Tveskägg och levde många år i Vendland (Pommern). När Sven Tveskägg dött 1014, hämtade hennes söner hem henne till Danmark.

En teori är att hon var dotter till hertig Mieszko I av Polen och hans hustru Dobrawka av Böhmen. Hennes namn antas vara Gunhild och hon var syster til Boleslav I av Polen (992 - 1025). Däremot var hon inte hans dotter, som Snorre Sturlasson påstår. Hennes systrar hette Geira och Astrid. De bodde i Vendland (Pommern), där brodern Boleslav var kung.


Källor

1)Alison Weir - Britain´s royal families
  
2)Maja Hagerman - Spåren av kungens män