Personakt

Filip II "Augustus" av Frankrike

Kung i Frankrike 1180-1223. Blev högst 58 år.

Född:1165 1)
Död:1223 1)

Äktenskap med Ingeborg av Danmark (Valdermarsdotter) (1175 - 1238)

Vigsel:1193

Noteringar

Filip II August (franska Philippe II Auguste) 1165–1223, kung i Frankrike 1180–1223, son till Ludvig VII.

Filip II blev kung som fjortonårig och ställdes genast mot mäktiga fiender. Främst bland dessa var de engelska kungarna av huset Plantagenet; först Henrik II, sedan dennes söner Rikard I Lejonhjärta och Johan utan land. Deras västfranska välde omfattade huvuddelen av den väldiga regionen från Engelska kanalen till Pyrenéernas fot. Filip II ägnade sin mer än fyrtioåriga regeringstid åt att i kamp med dessa kungar och deras allierade bredda basen för den capetingiska regimen genom att systematiskt utvidga kronans domän. Genom giftermål förvärvade han Artois i norr. Efter sekelskiftet 1200 då hans huvudmotståndare Rikard hade dött uppträdde Filip II offensivt i nordväst. Han inledde 1202 erövringen av Normandie, Anjou, Maine, Touraine och större delen av Poitou. Den slutliga bekräftelsen på hans framgångar kom med den avgörande segern 1214 vid Bouvines i Flandern.

Filip II organiserade sitt territorium enligt centralistiska principer. De regionala styresmännen- prévôts- övervakades av särskilda kungliga inspektörer -baillis och sénéchaux. Den kungliga jurisdiktionen gjordes överallt gällande och kronans inkomster fördubblades. Städerna gynnades. Paris fick ny stadsmur och blev den permanenta huvudstaden. Filip II gjorde Paris till den medeltida europeiska civilisationens medelpunkt och han grundade universitet i staden.

Det var också Filip II som tog initiativ till den indelning av staden, som har stått sig fram till idag. Regeringsbyggnader och kyrkor placerades på centralön i Seine (Ile de la Cité). Universitetet hamnade på den vänstra stranden och på den högra uppstod affärsdistriktet med Les Halles. Han lät även bygga det nya kungliga slottet Louvren - palatset beboddes av franska kungar ända fram till 1682, då Ludvig XIV flyttade till Versailles.

Han var lojal mot sin kyrka så länge den var lojal mot honom - till exempel när de franska biskoparna stödde honom mot påvemakten, då han ville skilja sig från Ingeborg av Danmark för att gifta sig med Agnes av Merianie. Men han tillät ingen utvidgning av den kyrkliga makten.

Han var känd som Filip le Dieu-donné, "gudagåvan", eftersom han föddes först under det 28:e året av Ludvig VII:s regeringstid, då så gott som alla hade givit upp hoppet om en kunglig tronarvinge. Filip II var far till Ludvig VIII.
(Källa: (bl. a.) NE)


Källor

1)Populär Historia nr 4/2008