Personakt Antavla

Margareta Fredkulla (Ingesdotter)

Drottning i Norge och Danmark.

Far:Inge d ä >> Stenkilsson (~1055 - 1110)
Mor:Helena (Mö) Blotsven (~1050 - ~1100)

Född:
Död:omkring 1135

Äktenskap med Magnus III "Barfot" av Norge (Olavsen) (~1073 - 1103)

Vigsel:1101 Kungälv (Kongahälla), Bohuslän 1)

Äktenskap med Niels av Danmark (Svendssen) (~1064 - 1134)

Vigsel:1104

Barn:
Magnus Nilsson (~1107 - 1134)

Noteringar

Margareta Fredkulla, död omkring 1130, norsk, senare dansk drottning, dotter till den svenske kungen Inge d. ä. Hon blev kallad "fredskolla" - fridsjungfru.

Som bekräftelse på freden mellan fadern och Magnus Barfot av Norge giftes hon 1101 med den senare. Inga barn föddes i detta äktenskap. Efter makens död 1103 gifte hon sig följande år med kung Niels av Danmark.
(Källa: Focus 98)

Under 1100-talet skapades tre distinkta kungariken i Norden: Danmark, Norge och Sverige. Grunden för dessa tre riken utgjordes av de tre nordiska ärkestiften. Från början fanns bara ett ärkestift med säte i Lund. Det grundades år 1104 under ledning av drottning Margareta Fredkulla och ärkebiskop Ascer (Assar) Svendsen. Under det lydde hela Norden, det vill säga Danmark, Sverige, Norge, Island, Färöarna, Grönland och Rügen. Ärkebiskoparna var knutna till Rom, de hade rätt att utse biskopar, tillsätta andliga domstolar och inte minst att kröna en kung.

Kristnandet av Sverige

Adams av Bremen beskrivning av det stora templet i Uppsala har under 1900-talet avfärdats som en skröna och ett stycke kristen skräckpropaganda Men under år 2013 har sensationella arkeologiska fynd stärkt uppgifterna om Uppsala som kultcentrum. Hundratals väldiga stolphål, närmare en halv meter breda, har blottlagts längs vad som antas vara en kilometerlång processionsväg. Ett starkt symboliskt ögonblick i kristnandet av svearnas rike markerades av att Uppsala tempel brändes ner. Samtidigt höggs också de träd ner där blodsoffren hängts upp. På samma plats uppfördes sedan en kyrka.

Enligt Adam av Bremen skedde detta i slutet av 1000-talet under ledning av den kristne kungen Inge den Äldre och hans drottning Helena. Kungaparet verkade för en fredlig samexistens i Norden och ordnade ett möte i Kungahälla (Bohuslän) mellan Sverige och Norge. Som sigill på överenskommelsen ingick deras dotter Margareta äktenskap med den norske kungen Magnus Barfot. Margareta Fredkulla gick i sina föräldrars fotspår, därav tillnamnet som betyder ''fredsflicka'', kanske en översättning av engelskans "peace weaver". Efter den norske kungens död gifte sig Margareta Fredkulla med den danske kungen Niels. I praktiken var det hon som styrde Danmark.
(Källa: Margareta Skantze: Drottning Margaretas historia)


Källor

1)Dick Harrison - Gud vill det - Nordiska korsfarare under medeltiden