Personakt Antavla

Felix Jusupov

Prins och furste i Ryssland, greve Sumarokov-Elston, Rasputins mördare. Blev 80 år.

Far:Felix Sumarokov-Elston
Mor:Zinaida Jusupov

Född:1887-03-24 Ryssland, S:t Petersburg. [1]
Död:1967-09-27 Frankrike, Paris. [1]

Äktenskap med Irina av Ryssland (Alexandrovna) (1895 - 1970)

Vigsel:1914-02-22 Ryssland, S:t Petersburg, Anitjovpalatset. [1]Det kolossala Anitjovpalatset i S:t Petersburg, i hörnet av Nevskij Prospekt och Fontanka, hade tillhört Katarina den storas älskare och hemlige make Grigorij Potemkin. Vid dennes död 1791 övertogs palatset av familjen Romanov och Katarina bodde här. Efter Katarinas död 1818 övertogs palatset av brodern Nikolaj I fram till hans trontillträde. Därefter användes palatset som danssalong av kejsarinnan och senare av Nikolaj II:s mor, kejsarinnan Maria Fjodorovna, fram till 1917. I februari 1914 gifte sig Rasputins blivande mördare furst Felix Jusupov med storfurstinnan Irina här.

Noteringar

Felix Jusupov var känd i sin ungdom som "en av de vackraste männen i Ryssland" och levde ett ganska vidlyftigt liv med förbindelser med både kvinnor och män. 1914 gifte han sig till mångas förvåning i Sankt Petersburg med tsarens systerdotter prinsessan Irina av Ryssland, dotter till tsarens syster storfurstinnan Xenia Alexandrovna av Ryssland och storfurste Alexander Michailovitj av Ryssland.

Felix Jusupov mördade Rasputin den 30 december 1916 i S:t Petersburg. Mordet planerades genom en sammansvärjning i hovkretsarna i Ryssland.

Furst Felix Jusupov, som studerat vid Oxford och var son till den rikaste kvinnan i Ryssland, vilken också var en svuren fiende till tsaritsan, organiserde sammansvärjningen, där han drog in storfurst Dmitrij, en ung kusin till tsaren, och Vladimir Purisjkevitj, en av de mest reaktionära ledamöterna i duman.

Jusupov lockade Rasputin till sitt luxuösa palats i S:t Petersburg och tillsammans med Vladimir Purisjkevitj sköt han honom. Man band kedjor om kroppen och kastade den i en kanal, där den upptäcktes några dagar senare.

Mordet var tänkt att driva in en kil mellan tsaren och tsaritsan, i stället blev effekten den motsatta. De kände sig isolerade och omgivna av förrädare. Nikolaj var mycket illa berörd av att en ung kusin hade varit delaktig i brottet. "Jag skäms över Ryssland", skrev han "över att mina släktingars händer är fläckade med denne enkla mans blod". Och när en grupp storfurstar och furstinnor bad homom att ine straffa Dmitrij svarade han: "Ingen har rätt att begå mord"

Felix Jusupov förvisades på grund av mordet till sitt gods i närheten av Kursk i södra Ryssland, men frigavs av den provisoriska regeringen 1917. Vid ryska revolutionen lyckades paret undkomma via Krim till England. De levde sedan ett kosmopolitiskt liv i bl a Frankrike och USA. I Paris lär han ha uppträtt som transvestit och bedårat prinsen av Wales - den blivande Edward VII som gett honom ett anbud.
(Källor: Richard Pipes - Den ryska revolutionen och Lars Engklou - Tsarernas Ryssland).

Om Rasputin

Rasputin, Grigorij Jefimovitj, född 23 januari 1869 (10 januari enligt gamla stilens datum - 13 dagar efter västeuropas datum), död1916, rysk bonde "muzjiken" från Sibirien. Han föddes i byn Pokrovskoje i Tiumenhäradet, Tobolskguvernementet, vid stranden av den strida floden Tura.

Han gifte sig med Praskovja (Paraskeva) Fjodorovna från grannbyn 1895. Bådas familjer försörjde sig med jordbruk och alla var analfabeter, även Gregorij. I familjen föddes en son och två döttrar.

1907 kom Rasputin till kejsarhovet som undergörare. Genom att förespegla tsar Nikolaus II och hans gemål Alexandra att deras ende son genom hans förböner skulle få bot för sin blödarsjuka kom Rasputin efter hand att utöva ett ödesdigert inflytande, som underminerade kejsarparets ställning.

Rasputin skaffade sig många fiender vid hovet genom sitt obildade och arroganta uppträdande. Han ägde en ovanlig makt över kvinnor och förmådde även väcka stark religiös tilltro. Han mördades 1916 i S:t Petersburg.

Hans efternamn, Rasputin, kommer från det nedsättande ryska ordet "rasputa", som betyder "otyglat levene". En "rasputa" är en lättsinnig, utsvävande, osedlig människa - ordet användes ibland i Ryssland som manligt förnamn. När Rasputin etablerat sig som uppskattad rådgivare hos tsarfamiljen ändrades namnet genom tsarens försorg till Novych ("den nye").
(Lästips: Edvard Radzinskij - Rasputin, Rysslands svarte eminens).

Mer om Raputin

I hela Sankt Petersburg talade man om Rasputin, en helig munk som kommit vandrande från Sibirien till Rysslands huvudstad. Det sades att han kunde bota alla slags sjukdomar. Anna Vyborova, som var kejsarinnans vän och förtrogna, gick flera gånger och hörde på den karismatiske munken. Rasputin blev av Anna Vyborova ombedd att följa med till Tsarskoje Selo. Palatsvakten ville inte släppa honom men Anna tog kontakt med kejsarinnan som lät släppa in honom. Rasputin följde med kejsarinnan till tsarens arbetsrum där kejsarinnan frågade sin make: ”Vill Du träffa en sibirisk bonde?”.

Rasputin påstod att han kunde bota alla slags sjukdomar, så även blödarsjukan. Det hände märkliga saker med tsarevitj Aleksej när Rasputin var på besök. Vid flera tillfällen utförde Rasputin saker som lindrade Aleksejs plågor. Anna Vyborova kunde alltid kalla på Rasputin när plågorna var för stora.

Rasputin hade gåvan att kunna berätta fantastiska historier från Sibirien till en andäktigt lyssnande pojke som då kunde glömma sina plågor. Ingen vet resultatet av undergörelserna från Rasputins sida, men kejsarinnan trodde blint på sin nyfunne vän. Hon kallade honom nu för sin vän i alla brev som hon skrev till kejsaren när han var ute i fält under kriget.

Inrikespolitiskt blev Rasputins samröre med kejsarfamiljen första klassens sprängstoff. Rykten om sexuella orgier i palatset cirkulerade i alla tidningar och Rasputin utmålades som kejsarinnans älskare. Det var avlägsna släktingar till tsarfamiljen som lyckades rädda hela Rysslands ära. Den 30 december 1916 (andra källor anger annat datum) bröt sig fursten Felix Jusupov med några medhjälpare in i Rasputins bostad och sköt honom till döds. Senare kastade man liket i floden Neva i Sankt Petersburg.

Om Vladimir Purisjkevitj, medbrottsling i mordet på Rasputin
Den 1 februari 1920 avled Vladimir Purisjkevitj i Novorossisk, dödsorsaken var fläcktyfus.
(Källa: Antony Beevor - Ryssland - revolution och inbördeskrig 1917–1921)


Personhistoria

ÅrtalÅlderHändelse
1887 Födelse 1887-03-24 Ryssland, S:t Petersburg [1]
1895 8 år Makan Irina av Ryssland (Alexandrovna) föds 1895-07-15 Ryssland, Petershof
1914 26 år Vigsel Irina av Ryssland (Alexandrovna) 1914-02-22 Ryssland, S:t Petersburg, Anitjovpalatset [1]
1967 80 år Död 1967-09-27 Frankrike, Paris [1]

Källor

[1]Edvard Radzinskij - Rasputin, Rysslands svarte eminens
Felix Jusupov (1887-1967) och Irina Alexandrovna av Romanov (1895-1970) foto färglagt av Klimbim
Copyright: Engstrand 2019