Assessor i Göta hovrätt.
Per Brahe d y planerade att göra en större undersökning av sin släkts historia och till den uppgiften engagerade han sin kusin, Johan Gustavsson Ornevinge. Kusinen var utomäktenskaplig son till Gustav Brahe, Pers farbror, och hade anställts som underlagman i grevskapet Visingsborg.
Bönboken blev en av Johan Gustavssons viktigaste källor när han skulle redogöra för släktskapet mellan ätten Brahe och den heliga Birgitta. Per Brahe skrev i boken att den "... utvisar Sankta Birgittas och Brahernes släkt" innan han överlämnade den till sin kusin. Resultatet av Johan Gustavssons arbete utgavs i Stockholm 1647. Det publicerades på latin med titeln Genealogia Brahcea, något som tyder på att man vände sig till en bredare publik och inte bara inriktade sig på Sverige. Verket innehåller dessutom en rad kopparstick av medlemmarna i släkten Brahe, utförda av den tyske grafikern Sigismund von Vogel.
Ett monument som blev centralt för Per Brahe var Birger Peterssons grav i Uppsala domkyrka, som förärades en avbildning i boken. Greven såg också till att monumentet avbildades i Erik Dahlberghs praktverk Suecia antiqua på 1660-talet.